Direct naar artikelinhoud

Louis-Dreyfus houdt grote schoonmaak bij Marseille

Eindelijk kon Olympique Marseille nog eens winnen. Vrijdag, in het eigen Stade Vélodrome, ging Metz met 4-1 over de knie. Maar de nummer zestien van de Franse competitie blijft een zwaar zieke patiënt, vandaar dat voorzitter Robert Louis-Dreyfus de bezem door de club haalt. Dit weekend legde hij het hoofd van coach Abel Braga op het hakblok, zege of niet.

Marseille

Eigen berichtgeving

Thea Swierstra

Het was een wedstrijd met een lach en een traan, waarbij de waterlanders overheersten. Na acht opeenvolgende duels zonder overwinning slaagde Olympique Marseille er vrijdag in Metz met een 4-1 nederlaag naar huis te sturen. Bij ieder doelpunt dat de Zuid-Fransen scoorden vlogen de spelers coach Braga om de hals. Maar na afloop was er enkel nog plaats voor verdriet. De trainer diende zijn ontslag in.

Olympique Marseille is in een diepe crisis verzeild geraakt. De club stevent met een zestiende plaats in de competitie regelrecht af op degradatie. Het is een ziekte die al anderhalf jaar doorettert. Ook vorig seizoen vertoefde club in de kelder van D1 en kon het pas op de laatste speeldag degradatie afwenden op basis van twee doelpunten. "Deze ploeg is dood", zei verdediger Patrick Blondeau toen al.

Toch bleef het bestuur van Olympique Marseille ambitieus. De club wil tegen het seizoen 2002-2003 mikken op Europees voetbal, meer nog: in het spoor van de Europese toppers zitten. Voor dit jaar moest een vijfde plaats haalbaar zijn, meenden spelers en trainer. "Het was een ramp vorig seizoen. We kunnen het ons niet veroorloven nog eens zo'n jaar af te werken. Dat is verboden bij OM. Hier moet je veel hoger mikken", wist middenvelder Jérôme Leroy. "We hebben dit shirt een beetje bevuild, maar we moeten juist trots zijn dat we het mogen dragen."

Maar op alle fronten loopt het mis bij de Zuid-Franse club. Net als vorig jaar moest Olympique Marseille zijn beste spelers laten gaan, zoals Peter Luccin en Stéphane Dalmat naar Paris Saint-Germain, Stéphane Porato (AS Monaco) en Robert Pires (Arsenal). Wat rest, is een ploeg gespeend van topkwaliteit. Marseille haalde een paar uitgebluste grootheden als Klas Ingesson en George Weah binnen, die nog amper meekunnen op het hoogste niveau.

Ook financieel en op bestuursniveau loopt het spaak. Suikeroom Robert Louis-Dreyfus heeft inmiddels al 600 miljoen Franse frank (3,6 miljard Belgische frank) geïnvesteerd in de club. Maar omdat hij niet bereid is nog veel geld te spenderen aan het zinkende schip, haalt de Adidas-topman de bezem door de club.

Als eerste rolde de kop van sportief directeur Eric Di Meco. Die lag in de clinch met de Zwitserse voorzitter Yves Marchand over de gedane spelersaankopen. Intussen staat ook Marchand, ex-directeur van Adidas Frankrijk, op straat en heeft Louis-Dreyfus het roer volledig overgenomen. De Zwitser was nog maar anderhalf jaar in dienst. Hij wilde Marseille leiden als een onderneming en hield daarbij geen rekening met de factor clubliefde. "Het elftal is een middel en geen doel", herhaalde Marchand vaak. Braga is de derde die de deuren van het Stade Vélodrome achter zich heeft dichtgetrokken. Zijn vertrek zat er al wekenlang aan te komen, aangezien Louis-Dreyfus openlijk potentiële opvolgers consulteerde. De Braziliaanse coach zegt op te stappen uit solidariteit met Di Meco.

Vanaf 15 december moet ook de hervorming van de ploeg beginnen. Dat zal betekenen dat er weer spelers afvloeien en de club er andere spelers voor in de plaats aantrekt. Dit is niets nieuws. De vorige drie seizoenen deed Olympique Marseille al dik zestig transfers.

Maar of de Bleus daarmee het gezwel hebben weggesneden, is de grote vraag. Doelman Stéphane Trévisan is weinig optimistisch. "Eerlijk gezegd denk ik dat de situatie dit jaar verslechterd is. Vorig seizoen kenden we nog hoogten en laagten. Nu zijn het vooral veel dieptepunten."

Het geeft ook te denken dat veel trainers en ex-spelers vriendelijk bedanken voor de job van sportief directeur of coach bij Olympique Marseille. Louis-Dreyfus is druk op zoek naar een oud-voetballer die hij kan opnemen in het management, zoals Eric Cantona of Jean-Pierre Papin. Die eerste heeft een aanbod al van de hand gewezen. Zoals ook een rits trainers deden begin dit seizoen. Nevio Scala, Marcello Lippi, Giovanni Trapattoni, Elie Baup en Luis Fernandez, allemaal weigerden ze naar Marseille af te zakken. De laatste is nu weer in beeld, maar zei een paar maanden geleden nog beslist: "Ik zal nooit een voet zetten in Marseille, als gevolg van het daar heersende klimaat."

De supporters zijn de manoeuvres van Louis-Dreyfus meer dan zat. Al meer dan een jaar roepen ze om zijn vertrek en willen ze Bernard Tapie terug als voorzitter. "Dreyfus buiten, leve Tapie", roepen de blauw-witte supporters. Ook de spandoeken die de laatste weken de Franse stadions sieren laten weinig aan de verbeelding over. Dreyfus, maintenant il faut partir en Tapie reviens vite. Die laatste, ooit als president van Olympique veroordeeld voor omkoping, heeft al laten weten met plezier terug te keren.

Bij Olympique Marseille loopt het op alle fronten spaak