Direct naar artikelinhoud

Victor Meldrew nu met twee benen in het graf

Victor Meldrew, Engelands favoriete zeurkous, keert vanavond terug op de BBC in nieuwe afleveringen van One Foot In The Grave, de comedy die tot voor kort ook op Canvas liep. De laatste reeks is meteen het eerste programma dat op het tijdstip wordt uitgezonden dat dertig jaar lang voor het BBC Nine O'Clock News was gereserveerd. Het belangrijkste BBC-avondjournaal verhuist met ingang van vandaag naar 22 uur, 23 uur onze tijd.

Londen

Van onze correspondent

Patrick Bremmers

Hadden de fans geweten dat de Meldrews hier zo dicht bij het Londense metrostation Hammersmith repeteerden voor de allerlaatste afleveringen van de BBC-comedy One Foot in the Grave, dan waren ze vast met drommen voor de deur komen staan. Wellicht hadden ze een poging gedaan om de acteurs bij het verlaten van de ongebruikelijke BBC-repeteerruimte achter de katholieke Saint Augustine's Church stevig vast te grijpen. Want dat is wat ze normaal gesproken doen, tenminste als we hoofdrolspeelster Annette Crosbie mogen geloven. One Foot in The Grave geniet wereldwijd een cultstatus en de actrice ondervindt regelmatig dat de fans in hun uitbundigheid en enthousiasme haar iets te stevig en amicaal beetpakken.

"Ik had nooit gedacht dat de invloed van comedy zo groot zou zijn", zegt de frêle actrice, die in het echt een stuk jonger oogt dan haar 66 levensjaren. Ze zit op de bank naast haar televisie-echtgenoot Richard Wilson (64). Tussen de repetities door hebben de acteurs even tijd voor een boterham en een kort gesprek. Crosbie: "De fans denken dat je hun bezit bent en klampen je zomaar aan op straat. Bij drama blijven ze altijd veel meer op afstand. Toen ik twintig jaar geleden de rol van de Britse koningin Victoria speelde, liepen ze met een wijde boog om me heen. Comedy maakt heel wat meer emoties los."

De actrice vertelt hoe ze bij de kassa in de supermarkt regelmatig door mensen wordt aangesproken. "Ze willen meestal weten hoe ze het in 's hemelsnaam zo lang bij die oude knorrepot uithoudt", lacht Crosbie. "Sinds het nieuws uitlekte dat Victor komt te overlijden, komen ze naar me toe met hun welgemeende condoléances. Bezorgd vragen ze zich af wat ik ga doen nu ik weer alleen ben. De mensen zijn echt aangedaan door het naderende afscheid."

De zesde en recentste serie na een afwezigheid van tweeëneenhalf jaar (de eenmalige kerstspecial daargelaten) is de allerlaatste van One Foot in the Grave. Twaalf jaar lang gaf de aan de Royal Academy of Art getrainde Wilson gestalte aan Engelands favoriete zeurkous. Een rol die hem geen windeieren heeft gelegd, maar die hij aanvankelijk afwees omdat hij geen zin had een personage te spelen dat vijf jaar ouder was dan hijzelf.

"Het verbaasde me enigszins dat ze juist mij vroegen", lacht Wilson, die in het theater hoge ogen gooide als Vladimir in Waiting for Godot en de hoofdrol speelde in Uncle Vanya. "Ik vond dat ik nog veel te jong was voor de rol van Victor. Ik was pas 55 toen we begonnen en Victor al 60." De rol van Victor Meldrew was hem door David Renwick (uit wiens pen ook Jonathan Creek is ontsproten) op het lijf geschreven. Wilson had al een beetje een reputatie als 'chagrijn' vanwege zijn rol in de ziekenhuiscomedy Only When I Laugh, waarin hij tot groot genoegen van het publiek in Engeland, en ver daarbuiten, een mopperende arts neerzette. "Het klopt absoluut dat ik ongeduldig ben en de neiging heb snel uit mijn slof te schieten", moet de acteur bekennen. "Naarmate ik ouder word, merk ik echter dat ik me steeds beter weet te beheersen. Het foeteren is stukken minder geworden. De leeftijd zal me wel parten spelen."

Niet dat Wilson en Crosbie iets willen weten van ouder worden. Ze staan beiden nog regelmatig voor de camera's of erachter. Richard is naast acteur een vermaard regisseur en Annette speelde onlangs een ontroerende rol in het nieuwe ITV-drama Anchor Me. De grijzige acteurs omschrijven het verouderingsproces en de kwaaltjes die daarbij gepaard gaan als een noodgedwongen euvel. Crosbie: "Er was een tijd dat ik het helemaal niet zo erg vond als mensen op straat spontaan het herkenningslied van One Foot in the Grave inzetten. Tegenwoordig, op mijn 66ste, begin ik me er steeds meer aan te storen. Ik vind het vreselijk dat je bepaalde dingen gewoon niet meer kunt doen of een afspraak moet afzeggen omdat je pijn in je gewrichten hebt."

Wilson valt bij: "Ik wacht met spanning op het moment dat ik gevraagd word om een rol jonger dan ikzelf te spelen. Maar ik ben bang dat die tijd voorgoed voorbij is. Soms kijk ik weleens verbaasd in de spiegel en denk: 'Wie is die ouwe kerel toch die telkens in mijn zicht verschijnt?'"

One Foot in the Grave BBC 1 22.00

Belangrijkste BBC-avondjournaal verhuist met ingang van vandaag naar 23 uur onze tijd