Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Top-Republikein Ryan wil dat Clinton geen geheime informatie meer krijgt

De hoogste Republikein in het Congres, Paul Ryan, heeft de baas van Amerika's inlichtingendiensten vandaag gevraagd Hillary Clinton geen geheime informatie te geven tijdens de campagne. In een brief aan spionagebaas James Clapper zegt Ryan dat dit de gepaste straf is na het negatieve oordeel van de FBI over de manier waarop Clinton als minister omging met geheime stukken.

FBI-baas James Comey zei dinsdag dat Clinton jarenlang "extreem onvoorzichtig" is geweest met geheime stukken. Die stuurde ze via haar privé-mail toen ze minister van Buitenlandse Zaken was in de eerste Obama-regering. Clinton heeft dit altijd ontkend.

Zowel Clinton als Trump krijgen vanaf eind juli, als ze op hun partijconventies officieel tot presidentskandidaat zijn gekozen, briefings over gevoelige nationale veiligheidsonderwerpen. Het tweetal is op die manier goed voorbereid als een van hen in november tot president wordt gekozen.

Twitter bericht wordt geladen...

Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt dat het Congres desnoods moet ingrijpen, als Clapper zijn verzoek weigert. Zo'n stap, zowel van Clapper als van het Congres, is nog niet eerder voorgekomen. De Republikeinen hebben de meerderheid in het Congres. Of ze Clapper kunnen verbieden Clinton briefings te geven, is onduidelijk.

Het Witte Huis voelt niets voor Ryans voorstel. Obama's woordvoerder wijst erop dat de briefings een traditie zijn. "We moeten zulke beslissingen overlaten aan de deskundigen van de inlichtingendiensten", aldus de woordvoerder. "Zij zullen dezelfde informatie aan beide kandidaten geven."

Gelogen

Net als veel Republikeinen was Ryan verbijsterd dat de FBI dinsdag tot de conclusie kwam dat Clinton niet aangeklaagd hoefde te worden. Dit advies werd woensdag overgenomen door minister van Justitie Lynch. De FBI deed een jaar lang onderzoek of Clinton en haar medewerkers wetten hebben overtreden door geheime informatie via Clintons privé-mail te sturen.

FBI-baas James Comey concludeerde dat Clinton en haar staf veel dingen verkeerd hebben gedaan, maar dat dit niet voldoende is om vervolging te rechtvaardigen. Ryan noemde het FBI-oordeel "niet te verklaren". Clinton heeft ruim een jaar lang gezegd dat ze geen enkel stuk, bijvoorbeeld van de CIA, heeft verstuurd dat op dat moment de stempel "geheim" had gekregen. Deze zin was de kern van haar verdediging.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar uit het FBI-onderzoek blijkt dat ze al die tijd niet de waarheid heeft verteld. Volgens de FBI verstuurde ze 110 mails met geheime informatie. Een handvol andere mails waren zelfs "Topgeheim". Clinton zwijgt sinds dinsdag in alle talen over het onderwerp. Ze had gehoopt dat de kwestie met het einde van het FBI-onderzoek voorbij zou zijn.

Maar de Republikeinen in het Congres willen het er niet bij laten. Comey moet vandaag uitleg komen geven over zijn opmerkingen in een Congres-commissie. Ook andere commissies willen hoorzittingen wijden aan het oordeel van de FBI. Ryan wil ook dat Comey alle stukken vrijgeeft uit het FBI-onderzoek die niet geheim zijn.