Direct naar artikelinhoud

Mazelen uitgebroken in kamp Calais

In het vluchtelingenkamp van Calais zijn de mazelen uitgebroken. Ook in Duinkerke heeft een aantal asielzoekers hoge koorts en huiduitslag. Artsen zonder Grenzen start alvast een vaccinatiecampagne.

"Mazelen zijn zo besmettelijk dat ze tot twee uur lang kunnen overleven op handen en kledij", zegt Artsen zonder Grenzen (AZG). "Maar meestal worden ze overgezet via hoesten of niezen", nuanceert Steven Callens, professor infectieziekten aan het UZ Gent. Voor een uitbraak moeten we volgens hem niet vrezen, "want 95 procent van de Vlamingen is gevaccineerd".

Vaccinatie-weigeraars kunnen zich misschien bedenken. "Een aantal patiënten krijgt mazelen-encefalitis: een ontsteking van de hersenen die kan leiden tot zware neurologische schade en zelfs de dood", legt Callens uit. "Ook al geef je een goede verzorging, mazelen-encefalitis kun je niet vermijden. Vorig jaar waren er in Europa zes zulke gevallen."

Maar ook niet alle gevaccineerden zijn helemaal safe. "Wie regelmatig hulp gaat bieden in de vluchtelingenkampen checkt beter even zijn status", zegt Callens. "Wie alleen die eerste prik heeft gehad, zonder herhaling, kan nog altijd een milde vorm van mazelen krijgen. Belgen die voor 1970 geboren zijn, zijn dan weer zo goed als zeker immuun omdat zij de mazelen naar alle waarschijnlijkheid hebben doorgemaakt."

Zwangere vrouwen blijven hoe dan ook beter weg uit de kampen. De ziekte kan zware gevolgen hebben voor de foetus en tijdens de zwangerschap kun je geen inenting krijgen.

Ten vroegste eind deze week kan AZG starten met vaccinatiecampagnes in Duinkerke en Calais. "Het is een teken aan de wand dat wij in Europa moeten doen wat deze mensen normaal laten doen in het Midden-Oosten en zwart Afrika. Het wil zeggen dat de vluchtelingen geen toegang hebben tot simpele basisgezondheidszorg, en dat Europa hen niet op een menswaardige manier behandelt."