Direct naar artikelinhoud

Trump neemt niet deel aan presidentieel debat

Het debat tussen zeven presidentskandidaten op de rechtse televisiezender Fox News vindt vanavond plaats zonder Donald Trump. Hij stuurt zijn kat, omdat hij een probleem heeft met de vrouwelijke moderator.

"Er kwam bloed uit haar ogen en uit haar weet ik veel." U herinnert zich mogelijk die uitspraak van Donald Trump nog. Ze kwam er afgelopen zomer, nadat hij door Fox-journaliste Megyn Kelly kritisch werd aangepakt tijdens een debat. Fox News is een belangrijk communicatieorgaan van de republikeinen.

Vanavond plant Fox News een nieuw debat, op enkele dagen voor de eerste voorverkiezingen uit de presidentiële race, met de zeven republikeinse kandidaten. Of zes, beter, want Donald Trump, koploper in alle peilingen, stuurt zijn kat.

De reden van Trumps afzegging: Megyn Kelly zal opnieuw een van de moderatoren van het debat zijn en dat is niet naar de zin van de vastgoedmagnaat. Volgens hem is ze bevooroordeeld.

Zijn campagneleider zei zelfs aan Fox News "dat Kelly de vorige keer dagenlang van haar melk is geweest en dat ze haar dat geen tweede keer wilden aan doen."

Ondanks de dreigementen vanuit het kamp van Trump, weigerde Fox News om de journaliste van het programma te halen. "Capituleren als politici dit soort eisen stellen over de gespreksleider van een debat druist in tegen alle journalistieke normen en waarden", luidde de verklaring. En dus trok Trump zijn conclusies.

Niet dat de vete tussen de twee partijen daarmee beslecht is. In de plaats van het debat plant Trump nu een eigen event om geld in de zamelen voor oorlogsveteranen. Trump maakt zich sterk dat hij daardoor meer aandacht naar zich toe zal trekken dan het debat waar hij ontbreekt.

Deal met andere zender

"Mogelijk sluiten we nog een deal met een ander netwerk", waarschuwt Trumps campagneleider, "en Fox zal zijn kijkersaantal wellicht zien zakken van 24 miljoen naar 2 miljoen." Trump zelf deed er nog een schepje bovenop. "We zullen nog eens zien hoeveel geld Fox zal verdienen zonder mij."