Direct naar artikelinhoud

Rusthuis dreigt duurder te worden

Zonder de beloofde subsidies zal de dagprijs voor kamers in rusthuizen onvermijdelijk stijgen. Zorgnet Vlaanderen, de grootste koepel van woonzorgcentra, vreest het ergste nu de Vlaamse regering extra moet besparen. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) onderzoekt welke middelen hij toch kan vrijmaken.

Meer dan 171 rusthuizen wachten nog altijd op zo'n 1 miljard euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Die had de middelen vorig jaar beloofd om een deel van broodnodige infrastructuurwerken te bekostigen. Niet alleen is er door de vergrijzing meer behoefte aan bedden, de zorgbehoefte voor bejaarden stijgt elk jaar. Badkamers, leefruimtes en aangepaste meubels: alles vergt dure verbouwingen. De rusthuizen zijn klaar met hun plannen, maar zonder overheidssteun moeten ze de financiering volledig op zich nemen.

"Dan hebben we geen andere keuze dan dit bedrag door te rekenen aan de bewoner via de dagprijs die hij of zij moet betalen", zegt Klaartje Theunis van Zorgnet Vlaanderen. "Op dit eigenste moment betekent dit 8,70 euro meer per dag. Als de rente weer wat stijgt, zal het zelfs meer worden."

De dagprijs verschilt van rusthuis tot rusthuis. Uit de jaarlijkse MARA-studie (Model for Automatic Resthome Analysis), uitgevoerd door de sector in samenwerking met de Belfiusbank, blijkt dat de dagprijs gemiddeld 50 euro per dag bedraagt. Een gemiddeld pensioen van 1.107 euro volstaat alvast niet om de maandfactuur te betalen - die bedraagt ongeveer 1.575 euro (was, medicatie en remgeld niet inbegrepen).

Heel wat rusthuizen zijn al engagementen aangegaan met architecten en aannemers. Dat was trouwens verplicht om kans te maken op de subsidie. Sommige rusthuizen betaalden al duizenden euro's aan architecten en andere studies. "We staan klaar om de schop in de grond te steken, samen met de aannemers. Hoe langer we moeten wachten op het geld, hoe meer de werken in het gedrang komen."

Het is niet de eerste keer dat de koepel waarschuwt voor de gevolgen van het uitblijven van middelen, ook inzake personeel, in de zorg. Alleen blijft de onduidelijkheid en krijgen ze nu de steun van alle vertegenwoordigers uit de ouderenzorg. "Wij moeten steeds meer doen met minder middelen, waardoor de werkdruk toeneemt. De dringende investeringen om de hulpverlening te verbeteren blijven uit en zo komen het aanbod en de kwaliteit in het gedrang", klinkt het in een open brief aan de Vlaamse regering.

Tekort op begroting

Die regering moet zoals bekend afrekenen met een groeiend tekort op de begroting. Ze besloot eind vorig jaar al om voorlopig geen investeringssubsidies toe te kennen in 2015. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil kijken of hij toch niet wat kan vrijmaken, maar wijst op de moeilijke begrotingssituatie. Volgend jaar voorziet hij wel opnieuw budgetten.

"Allemaal binnen het kader van de ambitie van de regering om de begroting op orde te houden", aldus Vandeurzen. "Bovendien dwingt Europa ons ook om dit in de begroting op te nemen. We hebben dus niet veel keuze. Dankzij een nieuwe taskforce - met vertegenwoordigers uit zowel de sector, de bouw als de banken - willen we een duurzaam systeem opzetten."

►FOCUS 10-11