Direct naar artikelinhoud

Nestlé heeft miljarden veil voor chocoladefabrikant

De overnamestrijd voor Hershey Foods, Amerika's grootste chocoladefabrikant die al weken te koop staat, is losgebarsten. Het Zwitserse Nestlé zou volgens de Amerikaanse krant USA Today 11,5 miljard dollar veil hebben voor de aandelen van de Amerikaanse voedingsproducent. Ook Kraft zou een bod aan het voorbereiden zijn.

Nestlé, niet alleen maker van chocolade maar ook van Nescafé-koffie en Friskies-dierenvoeding, heeft een vrij zwakke positie in de States. Nestlé wou gisteren geen commentaar geven. Analisten vinden de biedprijs voor de aandelen van het beursgenoteerde bedrijf uit Pennsylvania erg hoog, maar ze zeggen tegelijkertijd dat Hershey een grote meerwaarde zou zijn voor Nestlé. De voorbije jaren spendeerde Nestlé al 14 miljard dollar aan allerlei overnames. Banken vrezen dat de schuldenlast te groot wordt. Nestlé kent Hershey vrij goed. Het bekende koekjesmerk Kitkat van Nestlé wordt in Amerika onder licentie door Hershey op de markt gebracht. Al een hele tijd probeert Nestlé Kitkat zelf opnieuw te commercialiseren in de VS.

Ook Kraft, dochter van Phillip Morris, heeft interesse in Hershey. De producent van onder meer Toblerone-chocolade en Jacobs-koffie wil vermijden dat rivaal Nestlé met de grootste sectorgenoot van Amerika aan de haal gaat. Zowel toplui van Nestlé als van Kraft bezochten de voorbije dagen de fabrieken van Hershey. Insiders verwachten dat mogelijk ook Cadburry Schweppes nog zijn oog zal laten vallen op Hershey.

(Reuters / Bloomberg)