Direct naar artikelinhoud

'Amina Lawal heeft recht op een eerlijk proces'

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International begint een wereldwijde campagne om de terdoodveroordeling door steniging van de Nigeriaanse vrouw Amina Lawal, die een buitenechtelijk kind baarde, te vermijden. Dit is de modelbrief, waarvan Amnesty hoopt dat zoveel mogelijk mensen hem naar de Nigeriaanse ambassade zullen sturen.

(plaats en datum) Ambassade van Nigeria in Brussel: Z.E. de heer G.S. AKUNWAFOR Ambassade van de federale Republiek Nigeria Tervurenlaan, 288 1150 Brussel Uwe Excellentie, Ik ben diep getroffen door de nadelige gevolgen op mensen en hun rechten, welke veroorzaakt werden door de invoering in noordelijk Nigeria van het nieuwe Wetboek van Strafrecht, gebaseerd op de sharia.

Deze nieuwe wetten leggen de doodstraf op voor misdaden zoals overspel en voeren ook wrede, onmenselijke en vernederende straffen in, zoals zweepslagen en amputatie. Dergelijke straffen betekenen een inbreuk op de internationale mensenrechtenverdragen, die door uw regering werden ondertekend en geratificeerd.

Daarom roep ik uw regering op om alle nodige maatregelen te treffen opdat het respect voor de mensenrechten in elk deel van Nigeria zou worden verzekerd. Dat houdt in elk geval in: verbod op foltering, onmenselijke en vernederende behandeling alsook lijfstraffen.

De Nigeriaanse regering zou ook moeten bewerkstelligen dat de doodstraf definitief wordt afgeschaft. Ook dient de regering van Nigeria ervoor te zorgen dat niemand tegen de wet in wordt gediscrimineerd wegens zijn of haar godsdienstige overtuiging, geslacht of maatschappelijke status. Bovendien verzoek ik de federale regering van de Republiek Nigeria om te waarborgen dat Amina Lawal, die ter dood werd veroordeeld door steniging op beschuldiging van overspel in Bakori, in de staat Katsina, onder geen enkele omstandigheid zou worden terechtgesteld. Ook Amina Lawal heeft recht op een eerlijk proces, met inbegrip van het recht om in beroep te gaan.

Hoogachtend,

(naam, adres en handtekening)

* Posttarief: 0,42 euro.