Direct naar artikelinhoud

Teodorczyk moet enkel boete vrezen voor afwezigheid

Een gesprek met Herman Van Holsbeeck en eventueel een boete. Veel meer moet Anderlecht-spits Lukasz Teodorczyk wellicht niet vrezen voor zijn afwezigheid op de Gouden Schoen.

Grijze kousenbroek en zwarte muts diep over de oren getrokken. Het was koud in Anderlecht. Luckasz Teodorczyk trainde gisteren gewoon mee bij paars-wit. En er konden zelfs een glimlach, een oerkreet en gebalde vuisten vanaf. 'Teo' zat in het winnende groepje op training. Op zijn dooie gemakje in Neerpede. Alsof er niets aan hand was. "Hij heeft meegetraind, maar over zijn afwezigheid heeft hij niet gesproken", zegt ploegmaat Massimo Bruno. "Hij was zelfs op het ontbijt."

Bruno voedt daarmee onbewust de twijfel: zat Teodorczyk in Polen omwille van familiale omstandigheden, had hij er gewoon geen zin in of was hij het simpelweg vergeten? Volgens Anderlecht zat hij woensdagavond laat 'vast' in zijn thuisland. "Alles is daarover al gezegd", zeggen ze binnen zijn entourage. "Oké? Bye."

Het is genoegzaam bekend dat de grillige aanvaller op zijn minst gezegd geen fan is van de spotlights. Ook bij Anderlecht waren ze gisteren nog altijd niet zeker. "Misschien is hij 's avonds terug naar België gevlogen, we weten echt niet wat er gebeurd is", klinkt het daar. Een scherper statement kwam er niet. Ze wikken en wegen hun woorden. De komende dagen moet er duidelijkheid komen.

Imagoschade

Nochtans waren ze bij paars-wit nog altijd not amused dat hun Poolse aanvaller niet aanwezig was op het Gala van de Gouden Schoen, de meest prestigieuze prijs in het Belgische voetbal. Niet alleen was Teodorczyk een van de topfavorieten om de trofee te winnen, maar bovenal: dit zorgt voor imagoschade voor de Brusselse club. Wat als hij effectief had gewonnen? Wie zou de Gouden Schoen dan in ontvangst hebben genomen? Persverantwoordelijke David Steegen of het aanwezige Anderlecht-bestuur? Met het schaamrood op de wangen.

Herman Van Holsbeeck - woensdagavond naar verluidt razend toen hij hoorde dat Teodorczyk niet aanwezig was in Lint - was gisteren niet op de club, maar plant eerstdaags wel een gesprek met zijn topschutter. Het lijkt op een verplicht nummertje. De spits is sowieso niet veel van zeg.

Ook coach René Weiler wilde aanvankelijk een gesprek met de aanvaller. Om zijn onaanvaardbare gedrag aan te kaarten. Maar de Zwitser zou daar uiteindelijk van afgestapt zijn. De Pool mag zich in principe wel aan een fikse boete verwachten. "We gaan dat intern regelen en zullen hier niet verder over communiceren", was het korte antwoord bij Anderlecht.

Onaantastbaar

Een zware straf volgt er normaal gezien niet. Daarvoor is Teodorczyk te belangrijk voor dit paars-wit: 17 doelpunten in 24 wedstrijden, een speler met zulke statistieken zet je niet op de bank. Zeker niet met een topper tegen Zulte Waregem op het programma. 'Teo' is nu eenmaal 'Teo'. Bepalend op het veld, wispelturig ernaast. Sterren mogen altijd net iets meer.