Direct naar artikelinhoud

Kilo verliest gewicht

Er bestaan geen zekerheden meer. Althans, als we het Amerikaanse magazine Mental Floss mogen geloven. Dat stelt dat wetenschappers zich zorgen beginnen te maken over de kilogram. 's Werelds meest perfecte gewichtmaat zou volgens hen niet meer zo perfect zijn.

De reden van die imperfectie bevindt zich in Parijs. Daar wordt onder een stulp 'Le Grand K' bewaard. Deze metalen cilinder wordt sinds zijn fabricatie in 1879 beschouwd als de ultieme maatstaf. Als wetenschappers willen nagaan of iets exact één kilo weegt, dan beroepen ze zich hierop.

Om te vermijden dat 'K' wordt aangetast, wordt hij slechts om de veertig jaar onder de stulp vandaan gehaald om vergeleken te worden met de vele replica's die over de wereld verspreid zijn. Wat blijkt nu? 'Le Grand K' verliest gewicht. Sinds de laatste weging in 1988 gaat het om 0,05 miligram, het gewicht van een zandkorrel.

Hoe dat komt, is niet duidelijk. Het kan aan de replica's liggen: die zouden steeds meer gaan afwijken. Of wellicht ontsnapt met de tijd lucht uit het metaal.

Dat het ding een tikje lichter weegt, lijkt misschien geen drama, maar dat kan het worden als grote hoeveelheden erop worden afgestemd. Bovendien dient de kilogram ook als bouwsteen bij andere eenheden zoals joule (energie) en candela (lichtsterkte).