Direct naar artikelinhoud

Bloedbad in Odessa

Niet alleen in het oosten van Oekraïne lijkt de situatie gespannen na het offensief van Oekraïense veiligheidstroepen tegen pro-Russische milities in de stad Slavjansk. In het zuiden van het land werd de havenstad Odessa het toneel van een bloedbad, met tientallen doden op de teller.

In de Oekraïense havenstad Odessa raakten pro-Russische en pro-Oekraïense demonstranten gisteravond slaags. Een vakbondsgebouw werd in brand gestoken, waardoor ongeveer 40 mensen stierven. Sommigen stikten in de rook, anderen kwamen om toen ze in paniek uit het gebouw sprongen. Het is niet duidelijk wie de brand heeft aangestoken en tot welk kamp de slachtoffers behoren.

Het is het ergste geweld sinds de val van president Viktor Janoekovitsj in februari. Eerder op de dag waren zeker vier mensen omgekomen bij onlusten in Odessa. Nog eens veertien raakten gewond. Ook die slachtoffers vielen tijdens botsingen tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten. Demonstranten gooiden met benzinebommen, stenen en 'explosieven'.

VN-Veiligheidsraad

De havenstad Odessa ligt in het zuiden van Oekraïne, aan de Zwarte Zee. De plaats ligt ver verwijderd van de steden in het oosten van Oekraïne waar separatisten de macht hebben gegrepen. Een meerderheid in de stad spreekt Russisch.

In het oosten van Oekraïne rukte het nationale leger op tegen pro-Russische separatisten in de stad Slavjansk. Volgens interim-president Oleksandr Toertsjinov zijn daarbij 'veel doden' gevallen onder de opstandelingen; ook zouden er velen zijn gearresteerd.

Volgens de separatisten heeft het regeringsleger met zijn operatie niet veel bereikt. Er zouden alleen een paar straten in buitenwijken zijn ingenomen. Toertsjinov geeft toe dat de operatie niet zo snel vordert als gepland. Dit komt volgens hem omdat in dichtbevolkt gebied moet worden gevochten en de rebellen burgers als menselijk schild gebruiken.

De Russische president Poetin noemde het militaire optreden een "criminele actie", waardoor zijn hoop op een vreedzame oplossing is vervlogen. Rusland riep de VN-Veiligheidsraad voor een spoedzitting bijeen om te praten over het offensief van Oekraïense veiligheidstroepen in de stad Slavjansk.

Twee Oekraïense militairen kwamen er ook om het leven toen separatisten tijdens de actie twee gevechtshelikopters neerhaalden. Ondanks het legeroptreden nemen separatisten nog altijd nieuwe locaties in. Rond Donetsk rijden geen treinen meer sinds activisten het gebouw van de verkeersleiding overnamen. Anderzijds hebben separatisten in Loegansk wel het bureau van de openbaar aanklager en het lokale tv-station verlaten.

Ondanks het conflict heeft Rusland aan Oekraïne en de EU-lidstaten beloofd dat de levering van aardgas tot eind mei niet wordt onderbroken. De partijen hopen binnen die tijd het geschil over de Oekraïense gasschuld aan Rusland op te lossen.

Op 25 mei kiest Oekraïne een nieuwe president. Als Rusland die verkiezingen belemmert, zullen er nieuwe en strengere sancties komen, zeiden de Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gisteravond.