Direct naar artikelinhoud

Kim De Gelder definitief naar assisen

Kim De Gelder moet dan toch voor het hof van assisen verschijnen. De beslissing van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling dat hij niet geïnterneerd zal worden, leidt tot grote opluchting bij de slachtoffers.

De (on)toerekeningsvatbaarheid van Kim De Gelder, verantwoordelijk voor de steekpartij in kinderdagverblijf Fabeltjesland in 2009, vormt al jaren een punt van discussie. De verdediging van De Gelder is van oordeel dat hij ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten, en vroeg om zijn internering. De raadkamer in Dendermonde ging daar begin mei niet op in, en nu besliste dus ook de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling dat De Gelder zich wel degelijk zal moeten verantwoorden voor het hof van assisen.

Advocaat Ann Van de Steen, die verschillende burgerlijke partijen vertegenwoordigt, is tevreden met de uitspraak van de KI. "Wat de conclusie van het hof van assisen ook is, het is belangrijk dat het proces in de openbaarheid wordt gevoerd en dat iedereen zijn verhaal kwijt kan. Een internering zou ervoor gezorgd hebben dat de slachtoffers hun verhaal niet meer konden vertellen. Nu hebben ze de kans om oog in oog te staan met die man, zodat ze een antwoord krijgen op hun vragen."

In een reactie zei Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder, dat hij niet weet of die antwoorden er wel zullen komen. "Mijn cliënt reageerde onbewogen op de uitspraak. Ik vrees dat hij niet beseft dat hij voor het hof van assisen moet verschijnen. Ik heb begrip voor de beslissing om uit maatschappelijke overwegingen het proces te voeren voor het hof van assisen, maar ik betwijfel of de slachtoffers hun vragen beantwoord zullen zien."

4 moorden, 25 pogingen

Volgens Van de Steen zal De Gelder toch op een aantal vragen moeten antwoorden. "Ik verdedig soms ook beschuldigden, dus ik weet uit ervaring dat daders vaak hun eigen verhaal hebben over wat er is gebeurd. Dat verhaal kunnen ze misschien volhouden ten opzichte van hun eigen omgeving, maar het wordt moeilijk om in dat eigen verhaal te blijven geloven wanneer je in de loop van een proces geconfronteerd wordt met de slachtoffers. Wanneer men openlijk zegt waaraan je je allemaal schuldig hebt gemaakt, is het moeilijk om tegen jezelf te blijven liegen. Sommige mensen komen dan tot inzicht."

Het proces voor het Gentse hof van assisen zal wellicht eind dit jaar of begin volgend jaar plaatsvinden. De Gelder moet zich verantwoorden voor 4 moorden en 25 moordpogingen. Haentjens zal voor het hof van assisen opnieuw voor de ontoerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt pleiten.