Direct naar artikelinhoud

Frisbee neemt olympische vlucht

Het IOC heeft de frisbee officieel erkend. De wereldbond wil de sport op de Olympische Spelen krijgen.

Ultimate frisbee wordt sinds zondag officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Met de erkenning kan de wereldbond WFDF gaan lobbyen om de sport op de Olympische Spelen te krijgen.

Frisbeeën is allang geen strandspelletje meer. Met de erkenning door het IOC is een grote stap gezet in de professionalisering van de sport.

Van de drie frisbeevarianten, ultimate, discgolf en freestyle, die onder de WFDF vallen, is ultimate veruit het populairst. En het meest televisiegeniek.

Bij ultimate proberen twee teams van vijf of zeven spelers de frisbee in het vak van de tegenstander te krijgen, een beetje zoals bij rugby. De frisbee mag ook vooruit worden gegooid. Fysiek contact is verboden.

Om voor de olympische status in aanmerking te komen, moest de sport aan voorwaarden voldoen. Zo bestaan er nu bonden in 62 landen, hebben atleten inspraak in de bestuurlijke koers van de bond en zijn alle continenten vertegenwoordigd binnen de bond.

Frisbee komt van de Frisbie pie. Studenten van Yale gooiden de aluminium taartvormen naar elkaar over.

De olympische status zat er al een tijdje aan te komen. Daarom stond ultimate ook op de longlist voor de Spelen van Tokio in 2020, maar de sport haalde het niet.