Direct naar artikelinhoud

JOE BIDEN Derde keer, goede keer?

Voor de derde keer zou vicepresident Joe Biden een gooi naar het Witte Huis doen. Nadat Biden zijn 46-jarige zoon Beau aan hersenkanker verloor, leek het erop dat hij die plannen zou opbergen, maar volgens The New York Times staat de deur nog altijd op een kier.

Het gonst al langer in Amerikaanse media over Joe Biden. Doet hij het of doet hij het niet? Vele vicepresidenten zijn hem na hun termijn voorgegaan, Richard Nixon en George Bush senior deden dat met succes, zij hebben de hoogste prijs kunnen verzilveren. De niet onlogische stap van de 72-jarige Democraat Biden was al ingezet voor de dood van diens zoon Beau, volgens columniste Maureen Dowd, die het nieuws naar buiten heeft gebracht. Biden zelf heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving.

Volgens Dowd hebben Bidens beide zoons hem gevraagd om het voor een derde keer te proberen, tijdens de komende presidentsverkiezingen in 2016. De overleden Beau zou het hem zelfs hebben laten beloven, wat een diepe indruk heeft nagelaten op Biden, die ook al zijn eerste echtgenote en 1-jarige dochter in een auto-ongeluk heeft verloren. Op dit moment zou de vicepresident zijn kansen bespreken samen met familie, vrienden en donoren.

Geen onbesproken parcours

Zeker die laatste zijn van groot belang in de Amerikaanse politiek. In het kamp van de Democraten blijft Hillary Clinton de grote kanshebber, maar onder meer door het succes van senator Bernie Sanders verliest de voormalige first lady terrein. Toch haalt de Clinton-campagne het grote geld binnen, volgens de jongste berichtgeving heeft ze de eerste zes maanden van dit jaar een oorlogskas van dik 43 miljoen euro aangelegd. Ter vergelijking, rijzende ster Bernie Sanders klokte af op 13,6 miljoen euro.

Het zal evenmin eenvoudig zijn om de nodige steun te vinden bij stemgerechtigden. Na de eerste Afro-Amerikaanse president zijn velen erop gebrand om dit keer een vrouw in het Witte Huis te krijgen. Daarnaast heeft Biden, de man met de perfecte tandpastaglimlach, met twee eerdere, gestrande pogingen geen onbesproken parcours afgelegd.

Zijn eerste presidentiële campagne, in 1988, eindigde na beschuldigingen van plagiaat. Hij had onder meer zinnen geplukt uit een speech van de Britse politicus Neil Kinnock, ook had hij zijn eigen academisch parcours licht opgesmukt, waardoor hij ten dele onder druk van de media uit de race is gestapt. In 2008 probeerde hij het nogmaals, maar na een erg teleurstellende score - 1 procent - tijdens de partijvergadering van Iowa, het traditionele startschot van de voorverkiezingen van de presidentiële race, wierp hij de handdoek in de ring.

Gepeperde uitspraken

Daarnaast staat de kleurrijke Biden bekend om zijn gepeperde uitspraken. Zo noemde hij toenmalig presidentieel kandidaat Barack Obama in 2007 "de eerste mainstream Afro-Amerikaan die welbespraakt, slim, netjes en knap is". Onder meer Time heeft zelfs een toptienlijst samengesteld van Bidens grootste misstappen.