Direct naar artikelinhoud

Popcorn Time vogelvrij

De strijd tegen illegaal downloaden wordt opgevoerd. Met strengere wetgeving wil de federale regering de opmars van razend populaire diensten als Popcorn Time een halt toeroepen. Op dat gratis alternatief voor Netflix kunnen gebruikers illegaal naar films en tv-series kijken.

Er heerst vandaag nog een groot gevoel van straffeloosheid op het internet. Muziek, films en tv-series zijn relatief makkelijk terug te vinden en worden in groten getale illegaal gedownload. De grens tussen wat wel en niet mag, is niet voor iedereen duidelijk.

Waar het illegaal downloaden van films en series tot vorig jaar nog enige moeite kostte, zijn er vandaag computerprogramma's zoals Popcorn Time. Die zijn gratis, de kwaliteit is uitstekend en het aanbod is groter dan bij videostreamingdienst Netflix. Het werkt net zo gebruiksvriendelijk en de gebruiker krijgt er zelfs Nederlandse ondertitels bij. Maar het is wel illegaal, en dat dringt niet altijd door.

De regering-Michel wil die problematiek nu aanpakken. Er wordt volop werk gemaakt van een wetsontwerp dat later dit voorjaar, wellicht al in mei, op tafel moet liggen. Daarin zullen duidelijke procedures staan om illegale content op het internet veel sneller te verwijderen of te blokkeren. Er komen ook richtlijnen over hoe gebruikers en verspreiders van illegale inhoud zullen worden aangepakt. Het lijkt er wel op dat het voor die eerste categorie beperkt zal blijven tot een sensibiliserende tik.

"Iedereen vindt het normaal dat we optreden tegen het online verhandelen van namaakgeneesmiddelen of kinderporno. Maar ook het illegaal verspreiden van muziek of films is schadelijk en een overtreding van de wet", stelt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). "Met dit nieuwe wettelijke kader moeten we efficiënter en sneller - en indien nodig onmiddellijk - kunnen optreden tegen sites die illegale content of illegale goederen verspreiden."

Sites met illegale inhoud kunnen nu meestal niet door de Belgische overheid van het internet worden gehaald, omdat ze niet in ons land worden gehost. De webpagina's zouden wel ontoegankelijk kunnen worden gemaakt, zoals dat nu al gebeurt bij websites met haatdragende inhoud. Dat zou ook met de website van Popcorn Time kunnen gebeuren, zodat Belgische internetgebruikers het programma niet meer kunnen downloaden.

The Pirate Bay

De Belgische entertainmentindustrie trekt al langer aan de alarmbel. "Als we vandaag een rechtszaak aanspannen om The Pirate Bay (een site vol illegale torrentdownloads, SF) te blokkeren, duurt dat al snel twee jaar', zucht Olivier Maeterlinck, directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA). "In internettermen is dat een eeuwigheid. Dat moet veel sneller. De wet moet ook op het internet worden nageleefd."

De laksheid van de politiek is volgens Maeterlinck nefast voor nieuwe spelers als Netflix, die in België voet aan de grond willen krijgen. "De regering moet dringend nadenken of het een evenwichtige e-commercesector wil uitbouwen in België. Als ze niet dringend iets doet aan de oneerlijke concurrentie van projecten als Popcorn Time en The Pirate Bay, houdt ze innovatieve spelers als Netflix, Spotify en lokale initiatieven als Telenet Play More tegen." In een brief aan zijn aandeelhouders omschreef Netflix-topman Reed Hastings Popcorn Time onlangs nog als "een van onze grote concurrenten".

Wie een film of serie downloadt via een illegale bron, zal volgens het nieuwe wetsontwerp in eerste instantie vooral worden gesensibiliseerd. In onder meer Groot-Brittannië en Canada sturen grote internetproviders op vraag van de overheid belerende e-mails naar klanten die illegale websites bezoeken. In Duitsland zouden gebruikers van Popcorn Time zelfs boetes hebben gekregen, maar zo ver lijkt het wetsontwerp niet te gaan.

Jobs in gevaar

Gebruikers van Popcorn Time moeten wel beseffen dat ze niet alleen downloaden via een illegale bron. Ze helpen zo namelijk ook mee aan de verspreiding van films en series, maar zijn zich daar niet altijd van bewust. Iedereen die een film via de dienst bekijkt, stuurt automatisch stukjes film door naar andere gebruikers, waardoor zij zonder haperingen kunnen genieten. Het is die verspreiding die de regering met het wetsontwerp strenger wil aanpakken.

Het moet nu vooral snel vooruitgaan, vindt de Belgische entertainmentindustrie, anders dreigt er jobverlies. "We moeten ervoor zorgen dat multinationals hun filialen in België houden", zegt Maeterlinck. "Als we dit zomaar zouden laten gebeuren, kost dit jobs bij bedrijven die op een innovatieve manier films, series en muziek willen aanbieden aan hun klanten. Ook wie illegaal downloadt, moet zich daarvan bewust zijn."