Direct naar artikelinhoud

Juwelen uit de 3D-printer

Het verhaal van Ina Suffeleers, de vrouw achter Ola Jewelry, leest als een sprookje. In 2013 ontdekte ze de wondere wereld van 3D-printing, wat haar inspireerde om een eigen collectie juwelen op de markt te brengen. Kijk mee achter de schermen van haar atelier in Rotselaar.

Ola Jewelry, o.a. bij Design District, J. Lipsiusstraat 18, Leuven. www.olajewelry.be.

6. inpakken die handel

"In deze fase check nog een laatste keer de kwaliteit. Ik doe ook de marketing zelf. Onlangs hoorde ik van iemand dat mijn juwelen ook in het Centre Pompidou in Parijs verkocht wordt, dat is kicken!"

5. De collectie aan de m/v brengen

"De juwelen ontwerpen en maken is een ding, maar je product moet ook verkopen. Internationale beurzen zijn daarvoor heel belangrijk. Winkels kiezen daar welke collecties ze effectief willen verkopen. Ter voorbereiding leg ik thuis alles al eens klaar zoals ik het ook ter plekke gepresenteerd wil zien, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan."

4. knutselwerk

"Wanneer ik prints bestel bij de producent duurt het meestal zo'n twee à drie weken voor de levering aankomt. De juwelen van Ola Jewelry rollen niet in een stuk uit de printer. De producent levert mij de onderdelen van de juwelen,die zet ik met de hand in elkaar."

2. op scherm

"Wanneer ik tevreden ben over een ontwerp op papier, zet ik het om naar een digitaal bestand. Dat gebeurt met een speciaal programma dat aan de 3D-printer doorgeeft wat hij moet maken. De productie van de juwelen gebeurt niet met een klein printertje bij mij thuis maar wordt uitbesteed aan een gespecialiseerd bedrijf. Verder doe ik wel alles zelf."

3. printen maar!

"Voor mijn ontwerpen in productie gaan, laat ik eerst prototypes ontwikkelen. Dat is een heel belangrijke fase van het productieproces. Vaak zien de juwelen er anders uit of zitten ze niet zoals verwacht."

"Ik werk voor mijn collecties met nylon, een soort kunststof, en staal. Wanneer ik prototypes laat maken, worden de materialen nog niet bewerkt. Later, als ze in productie gaan, worden de kunststofjuwelen blauw of zwart geverfd en de stalen juwelen verguld of verzilverd."

1. met potlood

en papier

"Hoewel je voor de productie van 3D-juwelen eigenlijk enkel een computerontwerp nodig hebt, schets ik toch eerst in een schriftje. Voor mij werkt het beter om de grote lijnen en het concept eerst op papier te zetten. Dat schetsen kan trouwens maanden in beslag nemen."