Direct naar artikelinhoud

Schooldirecteur geschorst na scheldmail aan N-VA

Het zit er bovenarms op tussen N-VA en de directeur van een basisschool in Ronse. In reactie op uitspraken van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) stuurde de man haar een vlammende mail met verwijzingen naar de nazi's. N-VA plant een klacht, het Gemeenschapsonderwijs heeft directeur Eddy Desmet preventief geschorst.

Desmet stuurde de mail nadat Homans had laten verstaan dat vluchtelingen met een eigen woning in hun thuisland hier geen recht hebben op een sociale woning. Een uitspraak die ze later wat bijstuurde. In zijn bericht onderstreept Desmet dat N-VA'ers voor hem niet welkom zijn op school.

Hij omschrijft de Vlaams-nationalisten als "nazi's en afgietsels van oorlogsmisdadigers" en laat weten dat voorzitter Bart De Wever volgens zijn leerlingen alleen nog "een hitlersnorretje te kort heeft".

Op de 8 mei-viering waarbij zijn school het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, waren volgens Desmet geen N-VA'ers uitgenodigd. "Ik heb er altijd al problemen mee gehad", zegt Desmet in Het Nieuwsblad. "Mijn ouders hebben familieleden die opgepakt zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij die terugkeerden waren geestelijk en lichamelijk onherkenbaar. De meeste van de huidige N-VA-politici zijn afstammelingen van de landverraders en collaborateurs van toen."

Discriminatie

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) stelt dat een directeur zich neutraal moet opstellen en dat de uitspraken ingaan tegen het pedagogisch project. "Uit wat wij hebben vernomen, kunnen we afleiden dat het hier om discriminatie gaat", zegt woordvoerster Sarina Simenon.

"Bovendien geeft de directeur zelf aan dat hij er op school over heeft gesproken door naar zijn leerlingen te verwijzen. Na een gesprek met de algemeen directeur van de scholengroep is hij met onmiddellijke ingang preventief geschorst. De raad van bestuur van de scholengroep zal nu beslissen welke tuchtmaatregelen er worden genomen."

Maar daarmee is de kous niet af. Want hoewel Homans zelf geen klacht wil indienen, zal de lokale N-VA dat wel doen. De directeur zelf blijft vooralsnog bij zijn uitspraken, al geeft hij wel aan dat kinderen van N-VA'ers of leerkrachten met een partijkaart welkom zijn bij hem op school.