Direct naar artikelinhoud

Op zoek naar de juiste balans

Als het wereldnieuws zich in je achtertuin afspeelt, trekt Martin Heylen naar Sijsele, een dorp van 5.000 inwoners waar 500 vluchtelingen worden opgevangen. Een buitenkans, waardoor het snel moest gaan. Misschien een beetje te snel.

Heylen moest zonder al te veel voorbereiding de wei in. Zo arriveert hij aanvankelijk zonder tolk in Sijsele, wat de conversatiemogelijkheden met de vluchtelingen tot een minimum beperkt. Hun zendtijd wordt met veel plezier overgenomen door de Sijselenaars.

In de krantenwinkel wordt geklaagd over de dichte drommen waarin de vluchtelingen telefoonkaarten komen kopen. De vaste klanten van de lokale broodjeszaak vertellen dat ze tegenwoordig een extra grendel voor de deur schuiven.

Een bejaard koppel spreekt schande over een asielzoeker die, naar wat ze hadden horen vertellen, ervan uitging dat een kappersbezoek een gratis dienst was in Sijsele. En tijdens een bezoekdag in het tijdelijke asielcentrum worden de vluchtelingen door een wat oudere man sans gêne van diefstal beschuldigd.

Stabiele beelden

Met uitzondering van die laatste mogen ze van Heylen allemaal ongestoord hun zegje doen. "Ik wil de werkelijkheid laten zien", zegt hij daar zelf over. "Tonen wat echt leeft." Maar hier en daar wat tegengas of een poging om het verhaal eens van de andere kant te bekijken had de eerste aflevering alvast wat evenwichtiger kunnen maken.

Niet alleen wat dat betreft is de balans zoek tijdens aflevering één. Heylen brengt de verhalen die hij sprokkelt in beeld met een videobril. Een gadget dat de mensen die aan het woord komen toelaat om recht in de camera te kijken. Alleen blijkt het nogal moeilijk om met die bril stabiele beelden te maken. Telkens als Heylen zijn hoofd ook maar een klein beetje beweegt, schiet het beeld alle kanten uit.

Beter uitgebalanceerd

Maar er is beterschap op komst. In de volgende aflevering laat Heylen zien hoe de Sijselenaars en de vluchtelingen dichter naar elkaar toegroeien. En ook zijn hoofdbewegingen probeert hij te beperken. Dat moet de komende drie weken een beter uitgebalanceerd programma opleveren.