Direct naar artikelinhoud

Jonge Duivels laten leidersplaats liggen

Enzo Scifo zuchtte diep op de persconferentie. 'We waren gewaarschuwd.' De bondscoach van de beloften kon niet begrijpen hoe zijn team twee goals had geslikt tegen Montenegro.

Doelpogingen: 19-5. Gemiste kansen: 18-3. Blunders achterin: 2-0. Als de jonge Duivels iets efficiënter waren geweest, waren ze leider in hun EK-kwalificatiepoule.

"Ik had er in de videoanalyse nochtans op gewezen. Iedereen wist wat te doen." U begrijpt: aan de aanpak van Scifo lag het niet. Waaraan dan wel? Individuele fouten achterin. Bij het eerste tegendoelpunt stonden de Belgen te slapen. De tweede tegengoal mogen we dan weer toeschrijven aan Fiore. De verdediger speelde een Montenegrijn aan in plaats van een landgenoot en liet nadien de voorzet te simpel vertrekken. Vukan Savicevic profiteerde.

"Als we verder willen, moeten dat soort fouten eruit", wist ook Scifo. "Onze reactie was goed. Daardoor had ik na de 0-2 nog vertrouwen in een goede afloop."

Met Bongonda, Praet en Musonda twee keer scoren tegen Montenegro: moet kunnen toch? Alleen ontbrak het de Belgen offensief aan efficiëntie. Gevolg: maar één goal, de afwerking van Theo Bongonda na voorzet van Kayembe was beheerst.

Feit is dat de beloften zichzelf wel in nesten gewerkt hebben op weg naar het EK in Polen. Met nog vier wedstrijden te gaan hebben ze twee punten achterstand op Tsjechië. Enkel de groepswinnaars zijn zeker van deelname aan het eindtoernooi.

U19 niet naar EK

De Belgische U19 hebben zich niet kunnen kwalificeren voor het EK in Duitsland. De jongens van coach Gert Verheyen verloren het beslissende duel tegen Kroatië met 4-0. De Belgen en de Kroaten hadden hun eerste twee duels tegen Schotland en Bulgarije winnend afgesloten. Enkel de eersten van de zeven groepen plaatsten zich voor het EK.