© AFP

Trump over Clinton, abortus en Twitter

Donald Trump roept de manifestanten die op straat komen tegen zijn verkiezing tot president op om niet "bang" te zijn van hem. Dat zei hij tijdens zijn eerste televisie-interview sinds zijn verkiezing. Hij sprak onder meer ook over Clinton, abortus, immigratie en Twitter.

sdv, jvt

"Wees niet bang. We gaan ons land herstellen", aldus Trump aan de manifestanten, die vooral vrezen dat de nieuwe president de rechten van de minderheden niet zal respecteren. Tijdens zijn verkiezingscampagne haalde Trump regelmatig uit naar immigranten, vooral Mexicanen en moslims, en liet hij zich ook zeer denigrerend uit over vrouwen. Ook zondag kwamen nog honderden mensen op straat tegen Trump.

Sinds zijn verkiezing werden bovendien al tientallen meldingen gemaakt van geweld tegen minderheden. "Ik vind dat heel erg om te horen. Ik zal (aan de daders van het fysiek of verbaal geweld) zeggen dat ze dat niet moeten doen. Het is vreselijk, want ik wil het land herenigen", zegt Trump. "Indien het helpt, zal ik recht in de camera zeggen: "stop ermee"."

Trump zegt ook nog dat het "vreselijk is" dat er protesten zijn tegen zijn verkiezing. "Ik denk dat ze worden versterkt door de pers, want eerlijk gezegd, die zal elk klein incident dat in dit land gebeurt oppikken, dat er mogelijk eerder ook al was." Trumps voormalige campagneleider Kellyanne Conway verklaarde zondag nog op NBC dat het tijd wordt dat president Barack Obama en de Democratische verliezer van de verkiezing Hillary Clinton aan de manifestanten zeggen "dit is onze president".

Homohuwelijk, abortus en wapenwet

De vrees van de LGBT-gemeenschap dat het homohuwelijk onder zijn administratie zou worden teruggeschroefd, is "niet onderbouwd". Trump verklaarde dat hij een voorstander is van het homohuwelijk en drukte dat ook al uit tijdens de Republikeinse conventie in juli. "Deze zaken zijn via het Hooggerechtshof gepasseerd, ze zijn afgerond. Ik vind dat oké", zei hij over de beslissing van het Supreme Court uit 2015 om het homohuwelijk mogelijk te maken.

De nieuwe president verklaarde wel dat hij in dat Hooggerechtshof rechters wil aanstellen die tegen abortus (’pro-life’) zijn en die voor het dragen van wapens zijn. "Dit is wat er zal gebeuren: ik ben pro-life, dus de rechters zullen pro-life zijn", aldus Trump. "Ze zullen ook grote voorstanders zijn van het Tweede Amendement" van de grondwet, dat zegt dat elke Amerikaan het recht heeft om een wapen te dragen. Trump moet al zeker één rechter aanstellen, aangezien door het overlijden van Antonin Scalia in februari een post vacant is.

Trump verklaarde nog dat indien ‘Roe v. Wade’, de beslissing van het Hooggerechtshof om abortus te legaliseren, zou worden herroepen, de beslissing rond abortus weer naar de staten zou gaan. Vrouwen die een abortus willen in de staten die abortus dan niet toelaten, "zullen naar een andere staat moeten gaan", zei hij. "We zullen wel zien, we hebben nog een lange weg te gaan", aldus Trump nog.

Trump "gaat nadenken" over onderzoek naar Hillary Clinton

De pas verkozen president weet nog niet of hij een speciale procureur zal aanstellen om een onderzoek te openen naar het gebruik van het private e-mailaccount van zijn Democratische rivale Hillary Clinton. Hij beloofde dat tijdens het een verkiezingsdebat in oktober nochtans te doen als hij zou willen. Trump noemde de verkiezingscampagne bovendien "aan beide kanten smerig", maar hij heeft daar geen spijt van.

"Ik ga erover nadenken", zei hij tijdens het ‘60 Minutes’-interview over zijn bedreiging tegenover Hillary Clinton dat hij een speciale procureur zou aanstellen om haar situatie te onderzoeken, ‘want er zijn nog nooit meer leugens, en verborgen zaken geweest’.

"Ik heb gevoel dat ik wil focussen op jobs, op gezondheidszorg, op grenzen en de immigratie en om een zeer goede immigratiewetgeving te creëren", zei hij vervolgens. Trump, die het tijdens zijn campagne niet naliet om Hillary en haar echtgenoot, ex-president Bill Clinton, door het slijk te halen, verklaarde in het interview nog dat hij de Clintons geen pijn wil doen. "Clinton heeft enkele slechte dingen gedaan. Maar het zijn goede mensen."

Dit weekend hd Trump al gezegd dat hij "onmiddellijk twee tot drie miljoen illegale immigranten wil deporteren".

Trump verklaarde ook nog dat zowel hijzelf als Clinton een smerige campagne voerden. "Zij waren hard en ik was hard", aldus Trump, die toevoegde dat hij liever iets "zachter" was geweest en "meer had gefocust op het beleid". Toch voerde hij een "geweldige campagne".

De nieuwe president bevestigde ook dat hij nog steeds gekant is tegen het electoraal college bij de verkiezingen. Trump won het hoogste aantal kiesmannen, maar Hillary Clinton won de "popular vote", en kreeg dus meer stemmen achter zich. Dat onderscheid doet opnieuw vragen rijzen over het behoud van dat Electoral College. "Ik zou liever zien dat de stemmen simpelweg geteld worden. Weet je, als jij 100 miljoen stemmen hebt en de andere persoon 90 miljoen, dan win je."

Twitter

Trump zegt dat hij trots is op hoe hij sociale media gebruikt om te communiceren. Twitter opgeven tijdens zijn presidentschap lijkt het niet meteen van plan, hoewel hij dan naar eigen zeggen "terughoudend" zal zijn.

Tijdens het interview deed Trump zich anders voor dan tijdens de campagne. Volgens hem is hij onterecht geportretteerd als een "soort van wildeman". Hij toont ook ontzag voor het presidentschap. "Ik heb veel grote dingen gedaan, maar nog nooit zoiets. Het is zo groots, het is gigantisch, en fantastisch."

Hij beloofde dat hij in zijn toon wat gas zal terugnemen als president, maar hij suggereert dat hij zijn taal nog zal gebruiken om zijn aanhangers te motiveren. "Soms heb je een bepaalde retoriek nodig om mensen te motiveren", zei hij. "Ik wil niet enkel maar een klein, vriendelijk monotoon personage zijn, al zal ik dat in veel gevallen wel zijn."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer