Direct naar artikelinhoud

Goed begonnen, niks gewonnen

In 2009 schreef Stephen King Under the Dome, een roman over een stadje dat van de buitenwereld wordt afgesloten door een gigantische koepel die op een dag als een onzichtbare stolp over de inwoners wordt gezet. Daar moest uiteraard een tv-serie van komen.

In Chester's Mill (King situeert het stadje in zijn boek in de aan Canada grenzende staat Maine) gaat alles zijn traditioneel Amerikaanse gangetje: het lokale eetcafé serveert uitstekende appeltaart, er wordt hard en godvrezend gewerkt, en onder de oppervlakte probeert een handelaar in tweedehandsauto's via allerlei corrupte en anderszins criminele streken zijn greep op de gemeenschap te vergroten. Business as usual, maar dan komt er plots een reusachtige koepel uit de lucht gevallen. Dat mag u letterlijk nemen: bij de landing ervan wordt een onfortuinlijke koe door het onzichtbare ding in tweeën gehakt en een vliegtuig vliegt er zich prompt tegen te pletter. Wie onder de koepel zit kan wel zien wat 'buiten' gebeurt, maar communicatie met de rest van de wereld is niet meer mogelijk.

Jawel, op Stephen King kunt u rekenen als het om het verzinnen van fascinerende premisses gaat, en de eerste afleveringen van Under the Dome lopen als een trein. Want natuurlijk wil je het weten: waar komt die koepel vandaan (iemand oppert dat het wel eens een initiatief van de overheid zou kunnen zijn, waarop de repliek luidt: "Kan niet, want het werkt), wat is er de bedoeling van en - vooral - raken de lieden van Chester's Mill er ooit nog onderuit? Wie het antwoord wil kennen, moet zelf maar kijken, maar weet wel dat Under the Dome dertien afleveringen duurt en dat de fun er na een episode of vijf behoorlijk uit is.

Dat er geen enkele acteur meedoet die uitgebreide adelbrieven kan voorleggen en derhalve het predikaat matig overstijgt heeft daar ongetwijfeld mee te maken, en dat de zaak geproduceerd werd door de commerciële mainstreamjongens van CBS (zie ook onder meer The Mentalist, CSI en - ja hoor! - The Bold and the Beautiful) helpt ook niet echt. Wat had bijvoorbeeld HBO hier mee aangevangen, vraag je je af terwijl je weer eens een in bedenkelijke dialogen gevatte zedenles opgelepeld krijgt.

Nu ja, wij kunnen nog een eind voort zeuren, maar komende zomer gaat in de VS toch maar mooi seizoen 2 van start, met een door Stephen King zelve gepende openingsaflevering. Waarmee u meteen weet dat ook in deel 13 van dit seizoen uw vragen niet beantwoord zullen worden.