Direct naar artikelinhoud

Van Noppen-verdachten allemaal naar assisen

Brussel

Eigen berichtgeving

Twee verdachten van de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen hebben tevergeefs geprobeerd te voorkomen dat ze voor het assisenhof moeten verschijnen. Het Hof van Cassatie veegde hun protest daartegen gisteren van tafel. Dat betekent dat ze, net als de twee medeverdachten, zeven jaar na de feiten zullen worden berecht.

De twee verdachten die beroep aantekenden tegen hun verwijzing waren vetmester Alex Vercauteren uit Destelbergen en veehandelaar Germain Daenen uit Munsterbilzen. Vercauteren wordt door het gerecht gezien als de opdrachtgever voor de moord op Van Noppen, Daenen als tussenpersoon tussen Vercauteren en Carl De Schutter. Die laatste gaf toe dat hij containerdief Albert Barrez benaderde om Van Noppen een lesje te leren. Hij bekende ook Barrez het vuurwapen te hebben geleverd, maar wist naar eigen zeggen niet dat dat zou dienen voor de moord.

Het beroep dat Vercauteren en Daenen bij Cassatie aantekenden, draaide om de zuivering van het onderzoeksdossier in 1999, op last van het openbaar ministerie in Antwerpen. Dat liet alle verklaringen verwijderen die De Schutter onder juridisch onjuiste omstandigheden had afgelegd na zijn aanhouding in Frankrijk in 1996. Op die manier werd voorkomen dat de ongeldige (nietige) verklaringen ook de rest van het dossier zouden 'besmetten', waardoor het hele onderzoek op losse schroeven zou komen te staan.

De advocaten van Vercauteren vinden dat die zuivering van het dossier de rechten van de verdediging heeft geschonden. Volgens hen sleepte het gerecht hun cliënt pas bij het onderzoek nadat die zuivering had plaatsgevonden. Daardoor kon Vercauteren geen kennis nemen van verklaringen van De Schutter op basis waarvan hij werd aangehouden. Bovendien zaten volgens de advocaten tussen de verwijderde stukken ook verklaringen die de onschuld van hun cliënt kunnen bewijzen. Die zouden ze graag inzien maar dat mag niet volgens de wet, die zegt dat nietige stukken die uit het dossier verwijderd zijn door niemand meer kunnen worden bekeken.

De openbare aanklager bij het Hof van Cassatie verklaarde gisteren dat het uit het dossier halen van nietige verklaringen alle partijen ten goede komt, ook al waren die niet allemaal betrokken bij de zuiveringsprocedure. Volgens hem schond de zuivering evenmin het Europese mensenrechtenverdrag. "Dat bepaalt dat het onderzoek van bewijsmateriaal voor alle inverdenkinggestelden op dezelfde manier moet gebeuren. We kunnen de ene partij niet iets meer toestaan dan de andere. Dat zou juist een schending van het recht op een eerlijk proces zijn omdat in zo'n geval van de rechter wordt verwacht dat hij de ene keer wel en de andere keer niet rekening houdt met nietige stukken", aldus openbaar aanklager Duynslaegher. Hij concludeerde tot verwerping van het beroep van Daenen en Vercauteren. Het Hof van Cassatie deelde die conclusie. Daarmee was het assisenproces tegen de vier verdachten in de zaak-Van Noppen een feit. Dat proces start op 26 april volgend jaar in Antwerpen.

(CN)

Veehandelaar Alex Vercauteren staat nu definitief terecht voor de assisenjury als opdrachtgever van de moord