Direct naar artikelinhoud

Goed nieuws uit de Beaujolais

irk Rodriguez proeft de beste betaalbare wijn

Het enige nieuws dat we vroeger uit Beaujolais kregen, kwam steevast in november wanneer de nieuwe beaujolais nouveau werd gelanceerd. Maar het tij kan keren: tegenwoordig brengt zelfs een deel van de supermarkten geen nouveau meer in de rekken.

We krijgen nu beter nieuws uit Beaujolais: veel jonge producenten kiezen voor kwaliteitswijn. Die beweging is al een tijdje aan de gang. In feite kwam de terroirbeweging, waarbij respect voor plant en bodem voorrang krijgt op opbrengsten, vroeg op gang in de Beaujolais. Een zekere Jules Chauvet, invloedrijk wijnhandelaar, zei in de jaren 80 al dat de gamay, de druif waarvan de rode beaujolais gemaakt wordt, zijn eigenheid had verloren. Men moest terug naar een ander soort onderstokken en klonen die de sappigheid van de druif en de expressie van de bodem zouden terugbrengen.

Die terroirbenadering stond haaks op de commercie van de beaujolais nouveau die wilde dat elke wijn uniform was, zodat men er miljoenen flessen tegelijk kon van maken. Chauvet had enkele gepassioneerde volgelingen zoals Marcel Lapierre en Jean-Claude Lapalu. De (natuurlijke) wijnen van Lapierre werden door de degustatiecommissie van beaujolais in eerste instantie afgekeurd wegens 'atypisch'. Niettemin vonden ze gretig afzet in het buitenland... tegen een prijs van 27 euro. De commissie heeft de wijnen het jaar nadien toch maar wijselijk goedgekeurd, ze begreep dat de beaujolais nood heeft aan een ander en vooral beter imago.

Ongemeen sappig

Dit proeft als wijn recht van de kuip, zo ongemeen sappig, zo direct, zo fruitig en tongstrelend, en ook compleet anders: of wat het vermijden van sulfiet en andere toevoegingen kan doen bij een wijn die al mooi is van nature. (12,5% alc.)

Jean-Claude Lapalu 'Brouilly Vieilles Vignes', Brouilly 2016, Lazarus, 16,95 euro HHHH

Verrassend krachtig

Verrassend krachtige aanzet voor een beaujolais met een romige ondertoon, een terugkeer van rood fruit en viooltjes op de tong en een afdronk met krokante tannine. Heerlijk bij paté, charcuterie, wit vlees en gevogelte. (13%)

Domaine Maison de la Dîme, Juliénas 2015 Spar, 8,25 euro HHH

Eentje om te laten rijpen

Andere stijl hier, ernstiger, compacter, met blauwe bes en kruiden. Het type beaujolais dat 'pinoteert' en aan tafel thuishoort, want door de doorgedreven extractie krijgen we een heel tanninerijke afdronk. Best even laten rijpen dus. (13% alc.)

Domaine du Père Louis, Saint-Amour 2015 Delhaize, 9,99 euro HH

Dormance 554

554 slaat op het aantal dagen dat drie vaten beaujolais 'te slapen werden gelegd' onder de grond. Het gaat om wijnen van 2015 van de cru Brouilly. Men is erg benieuwd naar de uitkomst van dit experiment (beetje aardser van smaak, durven we wedden). Deelnemende producenten zijn Château de Pierreux, Vinescence en Espace Brouilly.

Vredige tripel

De Waalse brouwer Caulier brengt een nieuw abdijbier 'Paix Dieu' op de markt, een 'tripel'. Dat betekent drie keer zoveel 'materie' als normaal bier en in ieder geval ook meer structuur en alcohol (10% vol). Toch is het palet van deze tripel evenwichtig en fris. De artisanale look moet helpen om Vlaanderen te veroveren.

caulier.be