Direct naar artikelinhoud

Topvrouw politie: 'Nog altijd zware dreiging in ons land'

De commissaris-generaal van de federale politie, Catherine De Bolle, vraagt de bevolking waakzaam te blijven voor terreurdreiging. Ze doet haar oproep in Servië, waar de politie een samenwerkingsakkoord sluit.

Door het akkoord moet het eenvoudiger worden om Syrië-strijders te stoppen die via de Balkan-route willen terugkeren.

In een interview met Terzake, in Servië, zegt De Bolle dat de politie ook de Belgische bevolking nodig heeft. "Het terreurniveau staat nog altijd op 3. We vragen de bevolking om verdachte situaties te melden."

Niveau 3 betekent volgens het bureau voor de dreigingsanalyse, OCAD, dat de kans op een aanslag in ons land nog altijd "mogelijk en waarschijnlijk" is. De commissaris-generaal spreekt van "een zware dreiging".

Volgens woordvoerder Peter De Waele is er geen concrete aanleiding voor de oproep van De Bolle. "Er is geen reden tot paranoia. Ze wil alleen de huidige situatie bevestigen."

Guy Theyskens van de federale politie vindt de oproep toch nuttig. "Vlak na de aanslagen vond iedereen het logisch om gefouilleerd te worden aan de ingang van bijvoorbeeld een voetbalstadion. Drie weken later ervoeren sommigen het al opnieuw als lastig. Daarom is het goed om te herhalen dat de dreiging niet gewijzigd is."