Direct naar artikelinhoud

manieren om je goede hart te tonen

December is niet enkel de maand van de zatte nonkels, foute cadeaus en te krappe feestjurken, maar zorgt ook ieder jaar weer voor een opflakkering van naastenliefde. Wij maken je wegwijs in het Vlaamse vrijwilligerslandschap.

Shoppen voor goed Doel

The Empty Shop, een Engels concept dat liefdadigheid en fashion versmelt, komt naar Antwerpen. Nog tot 12 december kun je waardevolle kleding doneren. Modestudenten vullen de collectie verder aan met 250 sjaals en Sint Lukas zorgt voor de verpakking. Van 15 tot 20 december kun je komen shoppen voor het goede doel: het geld gaat rechtstreeks naar Kamiano, een vzw die zich inzet voor daklozen en minderbedeelden.

www.emptyshop.be.

Humor als medicijn

Qmusic, VTM en Belfius hebben de gloednieuwe liefdadigheidsactie Rode Neuzen Dag op poten gezet. Met één welomlijnde doelgroep: Vlaamse jongeren met psychische problemen. Ze willen die problemen bespreekbaar maken en geld inzamelen om de hulp te bieden die nu vaak achterwege blijft. Daarbij doen ze een beroep op het engagement van kijkers en luisteraars en roepen ze op een grappige inzamelactie te organiseren of een rode neus te kopen. Op 5 december maken ze de balans op tijdens een grootse humormarathon op radio en tv.

Rodeneuzendag.be.

Work For Life

Een vaste waarde onder de eindejaarsweldoeners is Music For Life. De 10de editie van het Studio Brussel-event schiet van 18 tot 24 december wortel in De Schorre in Boom en is gebrouwen volgens het bekende recept: geëngageerde burgers zetten een actie op om geld in te zamelen voor een van de meer dan 1.000 deelnemende goede doelen.

Musicforlife.stubru.be.

Ruilmuur en weggeefplein

Ook de financiële of materiële schenking blijft een optie. Gooi die afgekeurde kersttrui dus zeker niet weg, maar doneer hem aan iemand die zich minder stoort aan een saai of ietwat oubollig motief. Verspreid over het land duiken her en der geefpleinen, ruilmuren en weggeefwinkels op waar je met jouw afgedankte/overbodige spullen iemand anders blij kan maken.

Online equivalenten vind je onder andere op www.online-weggeefwinkel.be of www.freecycle.org.

Gastvrijwilligen

Empathische mensen tonen ook via het vluchtelingenprobleem hun goede hart. Vluchtelingenwerk Vlaanderen krijgt hulp van vele vrijwilligers. In het Startpunt geven ze asielzoekers op hun eerste dag in België soep en info. Daarnaast roepen ze via hun campagne Gastvrije Gemeente op om zelf iets in elkaar te steken voor asielzoekers en vluchtelingen.

www.vluchtelingenwerk.be, www.gastvrijegemeente.be.