Direct naar artikelinhoud

Vandenbroucke: 'Samenhang in plaats van verwarring'

'De pensioenverwarring is totaal.' In een scherp opiniestuk haalt professor Frank Vandenbroucke uit naar het pensioenbeleid van de regering-Michel. 'Druk de pauzeknop in, en begin een ernstig debat.'

"Stop de pensioenverwarring", is de oproep van Frank Vandenbroucke op de opiniepagina's van deze krant. "Wat nodig is, is samenhang."

Wanneer Vandenbroucke het over 'de pensioenverwarring' heeft, doelt hij niet enkel op de maatregelen waarover de afgelopen dagen chaos ontstond. Krijgen vijftigplussers zonder werk wel of niet een lager pensioen, daar leek niemand nog wijs uit te geraken deze week, ook de regeringspartijen zelf niet.

De professor heeft het over het pensioenbeleid in het algemeen. Kort samengevat: de regering neemt onsamenhangende maatregelen en slaagt er allerminst in om draagvlak te creëren bij de bevolking en de sociale partners. En dan is er nog die 253,4 miljoen euro die de regering moet besparen bij de pensioenen, maar waarvan niemand kan zeggen hoe dat zal gebeuren. "Het pensioenbeleid is een dramatisch gemiste kans", stelt hij.

Vandenbroucke, onder meer oud-minister voor sp.a, is voorzitter van de Academische Raad voor het Pensioenbeleid, de opvolger van de Commissie Pensioenhervorming die in 2014 haar rapport publiceerde. Ze staat de regering met expertise bij in de hervorming. Hij schrijft het opiniestuk echter in eigen naam, als professor aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij is niet kritisch voor elke maatregel die de regering heeft genomen. De wettelijke leeftijd optrekken van 65 en 67 is een goede zaak, bijvoorbeeld. Wel klaagt Vandenbroucke aan dat de individuele maatregelen en aankondigingen elkaar opvolgen, terwijl een globale visie ontbreekt.

Geen tegenstrijdigheden

Daarom heeft zijn Academische Raad net voor de zomer aan de regering gevraagd om te temporiseren. Maatregelen die nog in de pijplijn zitten, moeten afgewerkt worden, maar alleen als ze niet strijdig zijn met de hervorming. Voor het overige mogen er gedurende vijf jaar geen initiatieven komen die haaks staan op de filosofie van de hervorming.

De meerderheid is niet te vinden voor het initiatief. "In het verleden hebben de regeringen de fout gemaakt om te veel te treuzelen", zegt Vincent Van Quickenborne, pensioenspecialist bij Open Vld. "We evolueren naar een puntensysteem op langere termijn, maar dat mag ons er niet van weerhouden nu al beslissingen te nemen. Zijn N-VA-collega Jan Spooren: "Als je telkens moet kijken naar het grotere verband, dan gaat er niets vooruit."