Direct naar artikelinhoud

Schriftvervalsing in dossier Kazakhgate

De Staatsveiligheid heeft het parket van Nijvel niet geïnformeerd over mogelijke banden tussen Patokh Chodiev en de Russische maffia, terwijl de dienst wel over aanwijzingen beschikte.

Dit bleek gisteren in de onderzoekscommissie naar het dossier Kazakhgate, die momenteel onderzoek voert naar de naturalisatie van Chodiev in 1997. Een beslissing waar veel vragen rond zijn.

Guy Rapaille van het Comité I, dat toeziet op de inlichtingendiensten, vertelde dat de Staatsveiligheid halfweg de jaren 90 een link legde tussen Chodiev en de georganiseerde misdaad. Maar toen Chodiev op datzelfde moment, in 1996, een naturalisatieverzoek deed en het parket van Nijvel bij de Staatsveiligheid polste of die over info over hem beschikte, reageerde die dat er "niets te melden" was.

Over de reden waarom het parket van Nijvel dit verbazende antwoord kreeg, kon Rapaille niet veel zeggen. Die vraag moet de onderzoekscommissie aan de Staatsveiligheid zelf stellen volgens hem. Al merkte Rapaille wel op dat het om info van twintig jaar oud gaat en dat verschillende mensen van de Staatsveiligheid intussen met pensioen zijn of zelfs overleden. Het wordt dus een lastige zoektocht.

Ook na de naturalisatie van Chodiev bleek uit documenten dat de Staatsveiligheid vermoedens had over banden tussen Chodiev en de Russische maffia. Daar gebeurde evenmin iets concreets mee.

De dubieuze rol van de Staatsveiligheid kwam tijdens eerdere zittingen van de commissie ook al aan bod. Waarschijnlijk hield de dienst soms info achter om lekken naar de buitenwereld te voorkomen.

Vervalst

De ex-commissaris van Waterloo, Michel Vandewalle, kwam ook aan het woord. Hij zei dat er sprake is van twee vervalste documenten in het naturalisatiedossier van Chodiev. In beide gevallen staat zijn handtekening of naam vermeld, terwijl hij die documenten naar eigen zeggen nooit gezien heeft.

Vandewalle had eerder al aangegeven dat zijn handtekening vervalst was op een advies aan het parket van Nijvel. Daarin stond dat Chodiev vlot Frans zou spreken. Het andere vervalste document was een brief die door een brigadier van de politie zou zijn opgesteld toen de naturalisatie-aanvraag lopende was. Daarin werd gevraagd om niet te veel haast te maken met de aanvraag van Chodiev.