Direct naar artikelinhoud

Britse stormloop op Europese paspoorten

Het voorbije jaar hebben duizenden Britten in tal van EU-landen paspoorten aangevraagd. Bijna drieduizend Britten hebben zich in 2016 bijvoorbeeld tot Duitser laten naturaliseren. Een stijging van 361 procent, stelt het Duitse Bureau voor de Statistiek. 'De link met de brexit is duidelijk.'

Bijna anderhalf miljoen Britten leven in een van de EU-lidstaten: ze hebben daar vaak een baan, een huis, en hun kinderen zitten er soms al jaren op school. "Maar het is volstrekt onduidelijk of we na de brexit kunnen blijven", zegt Laura Shields, die sinds 2009 met haar gezin in Brussel woont. Voor de zekerheid probeert zij de Belgische nationaliteit te krijgen. "De onzekerheid is vreselijk. We hebben hier een leven."

Ook Portugal, Denemarken en Ierland melden grote interesse van Britten. Op internet staan allerlei lijstjes van EU-landen waar je relatief gemakkelijk de nationaliteit kunt verkrijgen. In Italië bijvoorbeeld komt iedereen in aanmerking die kan aantonen een directe afstammeling te zijn van iemand die na 1861 Italiaans ingezetene was. België is aantrekkelijker dan Nederland, aangezien in ons land een dubbele nationaliteit kan worden aangevraagd. Wie Nederlander wil worden, moet automatisch zijn Britse nationaliteit afstaan.

Back-up

Onder de geïnteresseerden in een Europees paspoort zijn ook Britten die gewoon in het Verenigd Koninkrijk wonen. Zij zoeken een 'back-up paspoort' zodat ze gemakkelijk binnen de EU kunnen blijven reizen en hun kinderen later overal in de EU kunnen gaan studeren. "Maar er zijn duizenden gevallen van persoonlijke drama's", zegt Sophie in 't Veld, Nederlands Europarlementariër en lid van de Nederlandse partij D66.

Sinds zij in een interview met de Britse krant The Guardian opperde dat er wellicht een speciaal comité voor dit onderwerp zou moeten komen, ontplofte haar mailbox. "Honderden mensen kwamen met hun zorgen en praktische vragen. Dus toen heb ik met een paar collega's maar een emailadres aangemaakt en een nieuwsbrief opgestart. Sindsdien is de taskforce een feit."

Geen duidelijkheid

Betrokkenen zijn opgelucht dat de brexit-onderhandelaars deze week hebben besloten om de kwestie van de burgers snel op de agenda te zetten, maar dat is volgens In 't Veld niet genoeg. "De brexit is in veel opzichten een mijnenveld. De persoonlijke belangen van mensen en gezinnen mogen niet als inzet worden gebruikt. Op dit punt moet zo snel mogelijk een akkoord komen, los van alle andere kwesties, en dat moet direct worden bezegeld, zodat mensen weten waar ze aan toe zijn. Je kunt het niet maken om over twee jaar te zeggen: 'We kwamen er bij een aantal andere onderwerpen niet uit, dus nu ligt er geen akkoord en is er ook geen duidelijkheid voor jullie.''