Direct naar artikelinhoud

'Voor je het weet, gaat het over de zin van het leven'

Zijn eerste poging om Vlaanderen aan het tuinieren te krijgen liep spaak op gebrekkige kijkcijfers. Vanavond krijgt moestuinman Wim Lybaert een nieuwe kans.

Eind vorig jaar debuteerde Lybaert op het kleine scherm in het gloednieuwe VIER-programma Plan B. Dat programma kreeg echter nooit voet aan grond in de vooravond en verdween na amper een paar maanden roemloos uit het zendschema. Meteen ook het einde van Lybaerts missie om Vlaanderen warm te krijgen voor het moestuinieren. Maar de hobbytuinier bleef achter de schermen lobbyen voor zijn tuindroom. En met succes. Vanaf vanavond mag Lybaert tien weken lang met schoffel en spade aan de slag in De moestuin volgens Wim.

Waarin verschilt dit nieuwe programma van je rubriek in Plan B?

"In de eerste plaats in lengte. Het is deze keer een volwaardig programma, geen rubriekje van zes minuten. En dat heeft consequenties. Je kunt bijvoorbeeld geen twintig minuten lang in je eigen moestuin kamperen. Dat is op televisiegebied gewoon niet interessant. En dus trek ik er nu ook op uit. Ik heb een aantal reportages in Engeland gedraaid - toch nog altijd het mekka van de hobbytuinder - en ik ga in elke aflevering ook bij een bekende Vlaming langs om hem of haar te helpen met een moestuinprobleem."

Zijn de praktische moestuintips voltooid verleden tijd?

"Absoluut niet. Het werk in mijn eigen moestuin blijft de rode draad, maar we proberen het programma ook voor het niet-tuinierende publiek aantrekkelijk te maken. Net daarom hebben we op de redactie van De moestuin volgens Wim een aantal absolute leken geparkeerd. En die hebben meteen hun nut bewezen door de helft van mijn ideeën te torpederen. (lacht) Te specialistisch, vonden ze. Ik geef dus nog wel tips, maar het programma is meer dan een instructiefilm. Wanneer ik de moestuin van Herman De Croo bezoek, praten we niet enkel over de plantjes die daar staan. Zo'n gesprek neemt als snel een bocht naar human-interest. Voor je het weet gaat het over de zin van het leven."

Plan B ging ten onder aan tegenvallende kijkcijfers. Hoe belangrijk zijn die cijfers deze keer?

"Ik probeer vooral een zo goed mogelijk programma te maken. Met kijkcijfers ben ik nu niet bezig, maar wanneer op maandagmorgen de cijfers van het weekend binnenlopen, zal ik die toch met een klein hartje bekijken. De ambities na vier maanden VIER zijn natuurlijk ook al bijgesteld. Ik verwacht geen half miljoen kijkers."

Het is ook moeilijk scoren op vrijdagavond. Die avond heeft VIER het sowieso moeilijk.

"Ik vind die vrijdagavond net een cadeau. Het is het ideale moment voor een tuinprogramma. Ik kijk zelf al 25 jaar op vrijdagavond naar Gardeners' World op BBC 2. Een goed tuinprogramma moet je zin doen krijgen om in de tuin aan de slag te gaan. En dan is de vrijdagavond het ideale moment. Wat je 's avonds op tv ziet kun je op zaterdagmorgen meteen in de praktijk brengen."

Tot slot. Hoe moeilijk is het om een tuinprogramma te maken in vriestemperaturen?

"(lacht) Ik heb uit pure miserie vorige week een warmtekanon aangeschaft om mijn serre wat bij te verwarmen. Hoewel ik daar om ecologische redenen absoluut tegen ben, was dat de enige manier om er voor te zorgen dat er toch iets in mijn moestuin te zien is. Maar een goede boer moet klagen over het weer. Dat hoort er nu eenmaal bij."

De moestuin volgens Wim, vanavond om 20.15 uur op VIER