Direct naar artikelinhoud

België pijnlijk onderuit tegen Zwitserland in Fed Cup

België moet zich ook komend jaar verzoenen met een tweederangsrol in de Fed Cup. Het 4-1-verlies in Zwitserland in Wereldgroep II ligt de favorieten Wickmayer en Flipkens zwaar op de maag. België moet nu in april zijn hachje redden om niet uit groep II te zakken.

Wickmayer bouwde in de Fed Cup een stevige reputatie op met zestien zeges en vijf nederlagen in het enkelspel. En ze leek daar zaterdag op voort te borduren in het openingsduel tegen Stefanie Vögele.

Een zwaarbevochten zege met 8-6 in de derde set, dat wel, maar zo hebben we er al meer van Wickmayer gezien. Die opsteker kreeg geen vervolg tegen Fed Cup-debutante Romani Oprandi. Wickmayer had geen repliek op haar gevarieerd spel en verloor (6-2, 6-2) voor het eerst van een lager gerangschikte speelster in de Fed Cup.

In Auckland begin dit jaar kreeg Oprandi van Wickmayer nog een 6-3, 6-0-afstraffing. "Maar vandaag had Oprandi een perfecte dag", zei Wickmayer. "Ze heeft tactisch erg goed gespeeld, en wat ik ook probeerde, meer druk of langere rally's, niets hielp. Elke bal die ze raakte was een winner of een goede slag." Een anticlimax dus voor Wickmayer. "Maar ik heb nog beter gespeeld dan ik kon verwachten op gravel met deze korte voorbereiding. Ik kan niet altijd mijn twee enkels winnen."

Het Fed Cup-intermezzo kwam voor Wickmayer niet bepaald gelegen in het licht van het toernooi van Doha, waar ze deze week op hardcourt een halve finale moet verdedigen. Vandaag vliegt ze af naar Qatar voor een eerste ronde tegen Vinci.

Ook Flipkens had zaterdag in het tweede enkelspel tegen de Zwitserse heldin van dit weekend Oprandi al ontgoocheld met tweemaal 3-6. "Voor mij was de overgang naar gravel erg nadelig", aldus Flipkens. "Ik sta al een half jaar op hardcourt te spelen en ik had moeite met de spinballen van Oprandi, die op gravel hoger opbotsen. Ik kon haar spel niet afbreken. Ik heb niet mijn beste tennis gespeeld."

De partij liet fysiek sporen na. Flipkens had al last aan de rechterdij, en na een laatste test besloot ze te verzaken aan het vierde enkelspel. "Het gaat allicht om een lichte verrekking", zei teamkapitein Ann Devries. Zo mocht youngster Alison Van Uytvanck opdraven tegen Vögele. Van Uytvanck liet soms mooie dingen zien en dwong bijna een derde set af - ze miste vier setpunten - maar bleek toch nog iets te groen achter haar oren: 2-6, 6-7. Het afsluitende dubbel deed er zo niet meer toe.