Direct naar artikelinhoud

Gaea Schoeters wint Grote Prijs Jan Wauters

De Grote Prijs Jan Wauters, de taalprijs van de VRT, is dit jaar toegekend aan auteur, journaliste en scenariste Gaea Schoeters. "Met Gaea Schoeters kiezen we voor iemand die zowel in haar journalistieke werk als in haar proza blijk geeft van een grote liefde voor de taal, een taal die ze met veel creativiteit en originaliteit hanteert", motiveert juryvoorzitter Thérèse Wauters de keuze. Het was nog maar de tweede keer dat de prijs - dit jaar een ter plekke vervaardigd schilderij van Herr Seele - werd uitgereikt. Schoeters haalde het van Radio 1-presentatrice Ruth Joos, sportjournalist Peter Vandenbempt, Humo-journaliste Tine Hens en de Marokkaans-Nederlandse cabaretier Najib Amhali.

Vtm gaat door met Paul de Leeuw

Vtm wil de Nederlandse presentator Paul de Leeuw langer aan zich binden. Zijn laatavondshowManneke Paul wordt wegens succes verlengd en zal ook na de winterstop te zien zijn in het voorjaar met 24 nieuwe afleveringen. Tevens is er een principeakkoord getekend om vanaf 1 augustus 2013 een exclusieve verbintenis voor 2 jaar aan te gaan. Gedurende deze periode zal Paul behalve Manneke Paul ook andere programma's presenteren op de commerciële zender.

Hans Herbots tekent bij Amerikaans agentschap

Regisseur Hans Herbots, bekend van de tv-series Het goddelijke monster en The Spiral en de film Bo, heeft een contract getekend bij het Amerikaanse The Gersh Agency. Na The Spiral, dat uitgezonden werd in acht Europese landen, zou hij benaderd zijn door verschillende partijen in de VS, maar uiteindelijk besloot hij in zee te gaan met Gersh. Bekende klanten van het agentschap zijn Werner Herzog en Paul Schrader.

Herbots krijgt er twee agents aangewezen: een voor speelfilmprojecten en een voor tv-projecten. Ondertussen heeft Sony Television met het oog op een Amerikaanse remake de rechten van The Spiral verworven.