Direct naar artikelinhoud

Kansarme kinderen kunnen Vlaamse gemeenten handen vol geld kosten

BRUSSEL l De Vlaamse steden en gemeenten riskeren veel geld uit het Gemeentefonds mis te lopen door een verkeerde berekening van het aantal geboorten in kansarme gezinnen. Die variëren sterk van jaar tot jaar, zodat ze moeilijk in te plannen vallen bij de jaarlijkse begrotingsopmaak.

De Vlaamse overheid verdeelt dit jaar via het Gemeentefonds een slordige 1.760 miljoen euro over de verschillende gemeenten en OCMW's. Drie procent van de middelen - ongeveer 53 miljoen euro - wordt toegewezen op basis van het aantal kinderen dat geboren wordt in een kansarm gezin. Op basis van de cijfers voor 2005 blijkt dat de gemeentes voor elke geboorte 14.100 euro krijgen.

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) pleit ervoor om dat criterium in de toekomst minder zwaar te laten wegen bij de verdeling van de miljoenen uit het Stedenfonds. De geboorten in kansarme gezinnen blijken immers bijzonder moeilijk te voorspellen.

In de kleinere gemeenten ligt het aantal geboorten in kansarme gezinnen vaak zo laag dat het relatief bijzonder sterk kan schommelen van jaar tot jaar. Zo valt dat deel van de middelen uit het Gemeentefonds zo goed als onmogelijk in te plannen in de meerjarenbegroting. Bovendien hanteert Kind en Gezin, dat de registratie van de geboorten verzorgt, niet overal dezelfde definitie voor 'kansarme gezinnen'.

De VVSG merkt dat er vaak grote verschillen zijn tussen wat de Vlaamse overheid als raming opgeeft en het bedrag dat de steden en gemeenten uiteindelijk daadwerkelijk uit het Gemeentefonds ontvangen op basis van het aantal geboorten in kansarme gezinnen. Soms krijgt de gemeentekas een onverwachte financiële injectie, even vaak blijven de steden en gemeenten met een kater achter. Zo kreeg Antwerpen vorig jaar 1,6 miljoen euro minder dan gepland. Genk moest het doen met 613.000 euro minder, Oostende liep 587.000 euro mis.

Om dergelijke onaangename financiële verrassingen in de toekomst te vermijden, wil de VVSG het criterium van de geboorten in kansarme gezinnen herzien bij de volgende aanpassing aan het Gemeentefonds. Andere, meer betrouwbare criteria zouden volgens de vereniging zwaarder moeten wegen om de gemeenten een verhoogde financiële zekerheid te bieden.

(JV)