Direct naar artikelinhoud

Beerschot blameert zich tegen acht man

Antwerpen l Gênanter kan haast niet: Germinal Beerschot kon niet winnen van Charleroi, dat een half uur lang met acht man speelde. Gevolg: spelers en trainer schaamden zich dood, het bestuur vloekte, de fans waren woedend én - opmerkelijk - de hoofdsponsor zinspeelde op het ontslag van Marc Brys .

door Bart Fieremans

Hoofdsponsor Quick en GBA sloten dit seizoen een prestatiegebonden contract af. Zaterdag was de marketingmanager duidelijk ontevreden: 'Als een restaurant niet draait, veranderen wij van manager.'

Germinal Beerschot - en zeker het oude Beerschot - heeft in zijn woelige historie genoeg meegemaakt voor een boek vol onwaarschijnlijke verhalen. Maar de match van zaterdag is een hoofdstuk op zich waard. Frustrerender kan haast niet: GBA kwam tegen Charleroi, dat bij de rust al tot tien herleid was, knap 1-0 voor en zag daarna nog twee tegenstanders met rood vertrekken. De logica zegt dan: match gespeeld, de vraag was alleen hoeveel goals Beerschot nog zou scoren. En toch vertrok Charleroi met een punt naar huis.

Terwijl de thuisploeg zichzelf versmachtte met overhaast en egoïstisch voetbal, kopte Frank Defays de onverhoopte gelijkmaker binnen. Toen stond GBA ook al met tien na rood voor Colman. De Zebra's gingen na het eindsignaal compleet uit hun dak ging en zeurden niet meer over de drie rode kaarten. Die waren trouwens terecht: Ciman had de doorgebroken Sterchele neergehaald, Fabien Camus pakte twee keer geel voor spelbederf en Bakari zag rood wegens natrappen. Het Charleroibestuur was zo blij met het punt dat de spelers de volle winstpremie krijgen.

Bij GBA regeerde de wanhoop. Het publiek floot de spelers uit, een deel riep 'Brys buiten'. De coach stamelde na de match - met de bekeruitschakeling tegen KV Mechelen nog vers in het geheugen - dat dit "de zwartste week uit zijn trainerscarrière was, erger nog dan het ontslag van vorig jaar."

Er lijkt wel een vloek te rusten op GBA als de tegenstander rood pakt. Ook tegen Anderlecht, Club Brugge en Westerlo konden de Antwerpenaars een overtalsituatie niet uitbuiten.

De frustatie liep ook in andere echelons van de club hoog op. Zo stelde Ulrich Motté, marketingmanager van hoofdsponsor Quick, openlijk de coach in vraag: "Als een restaurant niet draait, veranderen wij van manager. Het was slecht tegen Lokeren, slecht tegen Mechelen en slecht tegen Charleroi. Dan grijp je beter in."

Voorzitter Jos Verhaegen is dat echter niet van plan: "Brys moet zich geen zorgen maken." Verhaegen was wel boos de kleedkamer binnengestapt om zijn spelers de les te spellen. "Een bekeruitschakeling kan ik begrijpen, maar dit kan echt niet. Ik zit al heel lang in het voetbal, maar dit is een dieptepunt. "

Verhaegen gaf in zijn stijl tekst en uitleg: "Ge moet groots zijn als het slecht gaat, maar dit was heel slecht. Ik bemoei me niet met de technische staf. Alleen, als ge mijn gedacht vraagt: er zitten te veel spelers in die het balleke wel goed vragen, maar daarna is het gedaan. We spelen zaalvoetbal. Ik heb nog een ander woord in mijn hoofd, maar dat zeg ik niet, want het zou teveel sensatie veroorzaken."

Daarna ontspon zich in de business lounge nog volgend gesprek.

Hoofdsponsor: "We zijn ontgoocheld, Jos."

Verhaegen: "Ik kan dat aannemen."

Hoofdsponsor: "Wat ik zag, staat haaks op de combattiviteit waarmee we marktleider werden."

Verhaegen: "We gaan niet bij de pakken blijven zitten."

Voorzitter Verhaegen:

We spelen zaalvoetbal. Ik heb nog een ander woord in mijn hoofd, maar dat zeg ik niet: het zou te veel sensatie veroorzaken.