Direct naar artikelinhoud

Verdachte roofmoord Lede aan de leugendetector

BRUSSEL l Mustapha A., aangehouden in de zaak van de roofmoord in Lede, legt vandaag een nieuwe verklaring af. Daarin zal hij volgens zijn advocaat Sven Mary 'de feiten vertellen zoals ze daadwerkelijk waren'.

Zijn voornaamste beweringen zijn dat ze maar met twee waren, dat Mustapha A. niet de bedoeling had om een overval te plegen en hij de juwelier niet heeft aangeraakt.

Mary zal vragen zijn cliënt aan de leugendetector te onderwerpen. Hij gaf geen commentaar op de vraag of Mustapha A. iets zal zeggen over de identiteit van zijn kompaan. Sven Mary vindt de nieuwe verklaring van zijn cliënt plausibel. "Ik heb hem gezegd dat ik niet kan voortwerken met hem als hij me nu niet de waarheid vertelt", vervolgt Mary. "Dan verlies ik mijn geloofwaardigheid en dat wil ik niet", zegt de advocaat. Hij stelde zijn cliënt voor om hem aan een leugendetector te onderwerpen. Mustapha A. ging daarmee akkoord. "Dat zal toch voor een wetenschappelijk surplus zorgen", vindt Mary.

In zijn nieuwe verklaring blijft Mustapha A. vasthouden aan zijn bewering dat hij maar één kompaan had. "De bewering dat ze met drie waren, lijkt me ongestaafd", zegt Mary. "Getuigen hebben nooit drie personen samen gezien. Ik heb het trouwens over het algemeen nogal moeilijk met populaire getuigen." Mustapha A. zal zijn rol in de overval verduidelijken - dat hij de juwelier niet fysiek heeft aangeraakt - maar over de rol of de identiteit van zijn kompaan wilde Mary geen commentaar kwijt.

"Het verhaal hoe hij toevallig in Lede terechtkwam en niet de bedoeling had om een overval te plegen, lijkt me plausibel", zegt Mary. "Waarom zou hij zijn auto met een nummerplaat op zijn naam voor de deur parkeren? Hij ging een boeken- of krantenwinkel binnen om naar de dichtstbijzijnde juwelier te vragen omdat er iets was met zijn horloge. Laten we wel wezen, ze gingen niet naar de juwelier om zijn horloge te laten herstellen, maar het oorspronkelijke doel was gewoon om het alarmsysteem te inspecteren."

Zaterdag vond een rouwplechtigheid plaats voor de overleden juwelier op initiatief van de Verenigde Handelaars uit Lede en de plaatselijke Unizo-afdeling. Enkele honderden mensen woonden de dienst in de Sint-Martinuskerk in Lede bij. Onder andere minister Kris Peeters, voormalig topman van Unizo, en gedelegeerd bestuurder van Unizo Karel Van Eetvelt waren aanwezig. Diezelfde dag om 12 uur hielden de Belgische juweliers vijf minuten stilte. Eddy Sabbe wordt volgende week in intieme kring gecremeerd. (SVB)Advocaat Sven mary: