Direct naar artikelinhoud

Tessenderlo Chemie houdt meststoffen toch bij

De verkoop paste nochtans in de nieuwe strategie van Tessenderlo, dat sinds het aantreden van CEO Frank Coenen begin 2010 een transformatie ondergaat. Coenen wou af van de minerale chemie, die naast meststoffen ook veevoeders omvat, omdat die niet rendabel was.

Maar de markt is gekeerd. Afficheerde de divisie in het eerste kwartaal van 2010 nog een verlies, in 2011 was dat een winst van meer dan 6 miljoen euro. De vraag naar meststoffen zwengelt aan omdat ook de vraag naar voedsel toeneemt. Landbouwers investeren daarom in het rendement van hun oogsten.

De zaken liggen anders voor het veevoeder. Tessenderlo moet de productie van veevoeder op basis van fosfaten tegen 2014 sowieso stopzetten in zijn vestiging in Ham omdat het een nieuwe leefmilieuvergunning krijgt voorgeschoteld. Het chemiebedrijf mag er vanaf dan geen zout meer lozen.

Tessenderlo produceert jaarlijks 660.000 kaliumsulfaatmeststoffen en is daarmee de op een na grootste speler wereldwijd. De veevoederfosfaten komen op 900.000 ton, goed voor de derde plek in de wereld.