Videospeler inladen...

1 op de 4 agentes heeft al te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag op het werk

Meer dan één op de vier vrouwelijke agenten bij de federale politie geeft aan al eens het slachtoffer geweest te zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Dat schrijft Het Laatste Nieuws op basis van een welzijnsenquête die werd afgenomen bij de federale politie. Daaruit blijkt ook dat heel wat agenten erover nadenken om te stoppen bij de politie. 

4.846 agenten bij de federale politie vulden een welzijnsenquête in. De resultaten werden geanalyseerde door een team van 26 onderzoekers. 

Enkele cijfers uit de enquête? 27 procent van de agenten heeft soms zin om zijn of haar werk op te geven, 19 procent heeft die gedachte regelmatig en 9 procent (bijna) altijd. Daarnaast geven ook heel wat agenten aan dat ze zich opgebrand voelen door hun werk. Een vijfde van de agenten geeft aan dat hun leidinggevende nooit aandacht besteedt aan psychosociale risico's op het werk, een vierde vindt dat dat eerder zelden gebeurt. 

26 procent van de vrouwelijke agenten zegt ook dat ze al het slachtoffer geworden zijn van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. 

Federale politie: "Resultaten niet minimaliseren"

De federale politie benadrukt dat ze de resultaten van de enquête ernstig neemt. "Helaas is de politie geen uitzondering tegenover andere bedrijven wat betreft welzijn. Onze mensen zijn de laatste jaren geconfronteerd met verschillende hervormingen, veranderingen van statuut, aanslagen, een verhoogd veiligheidsniveau. Het is duidelijk dat dat weegt, dat de agenten hervormingsmoe zijn", zegt Sarah Frederickx van de politie. De politie pleit volgens Frederickx dan ook voor meer stabiliteit, een beter rekruteringsbeleid en een soepelere aanwending van de budgetten. "Het blijft een prioriteit om het welzijn te verhogen."

Onze mensen zijn de laatste jaren geconfronteerd met verschillende hervormingen, veranderingen van statuut, aanslagen, een verhoogd veiligheidsniveau

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) benadrukt dat hij zich wil blijven inzetten om de pijnpunten aan te pakken. "De resultaten van deze enquête maken duidelijk dat de toestand van de federale politie een bijzondere aandacht vereist, ook tijdens de onderhandelingen van een nieuwe regering. Naast het structureel gebrek aan middelen en het personeelsdeficit dat steeg, blijkt uit deze studie dat het moreel van de politiemensen bijzonder laag is."

Ook het feit dat een vierde van de vrouwelijke agenten aangeeft dat er grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is, wordt heel serieus genomen. "We minimaliseren die resultaten zeker niet. We gaan nu kijken hoe we die moeten interpreteren en om welk gedrag het specifiek gaat. We moeten dat niet enkel meer bespreekbaar maken op de werkvloer, maar ook ondersteuning bieden aan ons stressteam en aan de maatschappelijke assistenten. Daarnaast zetten we ook actief in op de rol van de vrouw in leidinggevende functies." En ook De Crem vindt dat grensoverschrijdend gedrag meer bespreekbaar gemaakt moet worden.

Vakbond: "Harde cijfers"

Joery Dehaes van ACV politie reageert scherp: "Dit zijn harde cijfers, maar tegelijk zijn we niet verbaasd." Hij wil dan ook aan de alarmbel trekken. "We zitten aan een kritieke grens, dus de besparingen moeten stoppen. Dit is een signaal dat het zo niet verder kan."

Dit is een signaal dat het zo niet verder kan

Hij geeft een voorbeeld: "De werknemers zijn gefrustreerd als ze zien dat er wel geld is voor 25 luxevoertuigen, maar intussen is er geen geld voor koffie. Dat is misschien iets kleins, maar het speelt wel."

Maar wat moet er volgens hem gebeuren? "We zijn blij met de initiatieven van de top van de federale politie, maar de politiek moet blijven investeren in een degelijke federale politie."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen