Direct naar artikelinhoud

Benteke wint op punten tegen Lukaku

The battle of the Belgians eindigde zaterdagavond onbeslist: West Bromwich Albion 2, Aston Villa 2. En toch klopte Christian Benteke zijn grote concurrent bij de Rode Duivels, Romelu Lukaku, op punten.

In de stadsderby tegen WBA onderstreepte Christian Benteke nog eens zijn reputatie bij de fans. Kreeg West Brom zijn beest, Romelu Lukaku, voor de pauze nauwelijks in stelling, dan was dat van Villa helemaal los. Zelfs twee man en een verdediger met het postuur van een worstelaar, Jonas Olsson, slaagden er maar niet in de ex-spits van Genk van de bal te zetten. Benteke gebruikte telkens slim zijn stevige lijf, zweefde hoog in de luchtduels, en ook zijn balcontroles, met voet en borst, benaderden de perfectie.

Zo ook bij zijn doelpunt. Met de rug naar doel controleerde hij de bal. Hij ontdeed zich vervolgens met een slimme beweging van zijn bewaker en knalde toen de bal keihard in de verste hoek. Meedogenloos. Weergaloos ook, het mooiste doelpunt dat we zaterdag in de Premier League zagen.

Na enkele mindere wedstrijden krabbelde Benteke dus weer recht. Bondscoach Marc Wilmots zag het maar al te graag. Benteke bleef beuken. De softie uit de Jupiler Pro League is een vechter geworden. Lukaku, vaak te braaf in de duels, kan er nog van leren. Toen de spits van West Brom net voor rust dan toch een keertje zijn studs op het scheenbeen van een tegenstander plantte, reageerden die van Villa gevat: "He's just a shit Benteke" (Hij is een flauw afkooksel van Benteke, red). West Brom was nergens, Agbonlahor maakte er op het halfuur zelfs 0-2 van. De wedstrijd leek gespeeld.

En toch kantelde hij. Omdat Aston Villa te ver inzakte, en omdat Lukaku eindelijk verdedigers Vlaar en Clarke van zich af kon slaan. Zijn eerste baltoetsen waren nog altijd slordig, maar met zijn loopacties zorgde hij toch voor onrust. En voor een assist. Met de rug naar doel legde de aanvaller een bal slim terug op Chris Brunt. Die knalde keihard in doel. De comeback was ingezet. Benteke van zijn kant kwam steeds minder in het spel voor. Vooral omdat zijn medespelers hem te vaak over het hoofd zagen. Toch was hij nog altijd aanspeelbaar, maakte hij goed ruimte voor zichzelf, verdedigde hij tot diep op de eigen helft mee en legde hij enkele ballen goed af.

Zeven minuten voor tijd boog Benteke het hoofd. Letterlijk. Bij een corner ging McAuley even aan hem hangen, Benteke struikelde, en McAuley kopte de bal vervolgens voor de voeten van Peter Odemwingie, die trapte de verdiende gelijkmaker voorbij doelman Guzan (2-2) trapte. Ontgoocheld krabbelde Benteke recht. Hij wist dat hij in de fout ging. Lukaku trapte nog in de vlucht net naast, Agbonlahor zag een vrije Benteke nog eens over het hoofd, en zo eindigde the Battle of Belgians onbeslist. Met dat streepje voor voor Benteke, wegens completer dan Lukaku. Arm in arm gingen beide concurrenten van het veld. Bemoedigende woorden aan elkaar vertellend.