Direct naar artikelinhoud

Peiling: Bart De Wever in een zetel in Antwerpen

Uit een peiling van Het Laatste Nieuws en de VRT blijkt dat de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en zijn partij N-VA ver boven de rest uit steken. 'Ik wil mezelf in 2018 opvolgen', zegt De Wever.

In een peiling in opdracht van Het Laatste Nieuws en de VRT scoort N-VA ruim 34 procent procent in Antwerpen. Dat is weliswaar 3 procent minder dan bij de verkiezingen van 2012, maar de kloof met de oppositie is groot. "Ze zullen van ver moeten komen om ons in 2018 te kloppen", zegt De Wever. "Ik denk zelfs dat onze coalitie van N-VA, CD&V en Open Vld nog een stuk hoger kan scoren dan in deze peiling."

Ver achter de N-VA strandt de sp.a op 19 procent in Antwerpen. De socialisten zien Groen snel naderen. De partij van Wouter Van Besien verdubbelt haar stemmenaantal van 8 tot 16 procent. Voor een anti-N-VA-coalitie is volgens de peiling niet alleen een links blok nodig van sp.a, Groen en PVDA, maar zouden ook CD&V en/of Open Vld van kamp moeten wisselen. Bart De Wever slaapt tot nader order op beide oren.

Ruim 53 procent van de Antwerpenaren is weliswaar (zeer) tevreden over het nieuwe beleid en slechts 25 procent (zeer) ontevreden. Maar tegelijk zegt één op de drie inwoners dat ze van de kracht van verandering niets merken. Zij zien geen verschil met het vorige bestuur onder Patrick Janssens (sp.a). Drie en zelfs zes jaar is dan ook te weinig, erkent De Wever, om zichtbaar en voelbaar het verschil te maken in een stad die zo lang bestuurd is door socialisten. Hij wil Antwerpen tussen 2018 en 2024 nog eens kordaat besturen, bij voorkeur met dezelfde coalitie.