Direct naar artikelinhoud

'De renners vinden het niet erg en het publiek is er gek van'

Een kip, Forrest Gump, de Hulk en nu een wheelie. Grote overwinningen viert Peter Sagan op zijn manier. Fabian Cancellara liet al verstaan dat hij er zich aan stoort. Het begin van een psychologische oorlogsvoering? Andere renners maken er geen probleem van.

Cancellara sprak Sagan vorig jaar na een rit in de Tour al toe met een vermanend vingertje. Een kleine week voor Milaan-Sanremo blies de Zwitser het vuur nieuw leven in. Sagan had op een indrukwekkende manier zijn tweede ritzege gepakt in Tirreno-Adriatico en zich opgeworpen als absolute favoriet voor de Primavera.

"Niet dat ik echt een probleem heb met hem, maar ik vind dat je je overwinningen op een andere manier kunt vieren." Cancellara ervoer het als een gebrek aan respect. "Niets van", reageerde Sagan. "Ik heb hem dat trouwens na de Tour ook gezegd. Ik verkoop enkel show. Het publiek houdt ervan."

Dat laatste klopt alleszins. Toen zondag bij het binnenrijden van Wevelgem duidelijk was dat niemand Sagan van de overwinning zou houden, werd de vraag hardop gesteld: "Welk gebaar tovert hij zo meteen uit zijn hoed?"

Een kleine rondvraag bij Belgische renners en ploegleiders leert overigens dat Cancellara wellicht alleen staat met zijn kritiek. "Als je wint, mag je dat vieren zoals je wilt, reageren Sep Vanmarcke en Thomas De Gendt. "Met of zonder show. Ik heb er geen probleem mee - net zoals de meeste collega's - en het publiek is er gek van."

Ploegleiders Herman Frison (Lotto), Hilaire van der Schueren (Vacansoleil) en Wilfried Peeters (Omega Pharma) hebben binnen hun team nog geen negatieve reacties gehoord. "Misschien dat Sagan op een dag zal denken dat die show niet nodig was", reageert Peeters, "maar hij is pas 23. Ik heb niet de indruk dat hij een gebrek aan respect voor de collega's heeft. Elke renner heeft zijn manier van vieren. De ene ingetogen, de andere uitbundig. Ik herinner me nog dat Paul Herygers op het WK net voor de finish van zijn fiets sprong."

Diezelfde Herygers was zondag getuige van de wheelie van Sagan. "Als hij zich daar goed bij voelt, moet hij dat vooral blijven doen. Anderen moeten daar niet over oordelen. Niet vergeten dat hij uit de cross en het mountainbiken komt. Daar is dat schering en inslag. Wegrenners zijn een beetje de 'heren van de fiets' en die verwachten wat meer respect."

Daarom ook weet Herygers dat Sagans gedrag niet door iedereen wordt geapprecieerd. "Echte kampioenen hebben het er moeilijk mee. Vooral omdat Sagan nog zo'n snotneus is. Ik ben er zeker van dat het zich op een dag tegen hem keert. Maar lig je daar wakker van als je weet dat je de sterkste bent? Sowieso is dit een eindig fenomeen. Vandaag vrezen de koningen voor hun troon, maar binnenkort aanvaarden ze hem als een van hen."