Tot twee jaar cel voor koppel dat 440.000 euro aftroggelde van pastoors

© ss

De Dendermondse strafrechter veroordeelde Afrim S. en zijn partner Anna B., een Kosovaars koppel, respectievelijk tot twee jaar cel en 6.000 euro boete en één jaar cel en 3.000 euro boete. Met allerlei smoesjes, onder andere over een ziek kind, troggelden ze tussen 2006 en 2012 bij heel wat pastoors geld af. Goed voor in totaal 440.000 euro.

S. en B., die toen in Sint-Niklaas woonden, gingen om geld bedelen bij priesters in onder andere Zele, Kruibeke, Sint-Niklaas en nog tal van andere plaatsen in ons land. Ze vroegen om een lening om eten te kunnen kopen of huurachterstal te kunnen vergoeden. Een keer vroegen ze zelfs om een niertransplantatie voor één van de kinderen te financieren.

Ze sloten daarvoor zelfs terugbetalingsbeloftes af en zetten die ook op papier, maar het geld terugbetalen deden ze nooit. En het waren ook allemaal leugens die ze vertelden.

Vijf procent intrest

Ook pastoor Joos Marichal (69), pastoor in Landen, werd slachtoffer van de oplichtingspraktijken. “Ze boezemden écht vertrouwen in”, vertelde Marichal in februari aan onze krant.

“En al die miserie die ze hadden, tja, dat raakt je. Dus schreef ik geld over van mijn zichtrekening, en als daar niet genoeg opstond, nam ik van mijn spaarrekening. We zetten zelfs een en ander op papier, want ze gingen mij terugbetalen. Vijf procent intrest. Ik heb nooit iets teruggezien natuurlijk. Ik kon daarmee leven, want ik zou niets te kort hebben en die sukkelaars zouden uit de miserie zijn. Maar het waren geen sukkelaars, hé.”

In totaal werden er vijftien slachtoffers geïdentificeerd, onder wie een pastoor die tot 228.000 euro kwijt was geraakt.

Niet meer in België

Afrim S. liep uiteindelijk tegen de lamp, nadat hij bij een controle op de vlucht sloeg voor de politie. Hij verloor toen 28.000 euro. Hoe hij aan dat geld kwam, kon S. niet verklaren.

Toen er onderzoek werd gedaan naar de financiën van het koppel bleken er grote bedragen op de rekening te komen en er cash weer af te gaan. De twee zijn ondertussen niet meer samen en verblijven ook niet meer in België. De rechter verklaarde de 440.000 euro verbeurd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen