Direct naar artikelinhoud

Magnette fuseert federale wetenschappelijke instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen, waartoe onder meer de Koninklijke Musea in Brussel behoren, waren al langer aan hervorming toe, en nu zou daar een eerste stap in genomen zijn. Paul Magnette (PS), minister van Overheidsbedrijven, Wetenschapsbeleid en Ontwikkelingssamenwerking, en Philippe Mettens, de voorzitter van het directiecomité van de overheidsdienst Wetenschapsbeleid, ondertekenden gisteren een nieuwe bestuursovereenkomst die het beleid voor de volgende drie jaar uitstippelt. Centraal punt daarin: fusie.

Concreet worden de verschillende instellingen ondergebracht in verschillende pools. Zo worden onder meer de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Jubelparkmuseum en het KIK (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium) ondergebracht in de pool 'kunst' en het KMI, het Belgische Instituut voor Ruimte-aëronomie en de Koninklijke Sterrenwacht in de pool 'ruimte'. Eerder was sprake van drie pools, maar dat werden er uiteindelijk vier: naast 'kunst' en 'ruimte' ook 'natuur' (met het museum voor Midden-Afrika in Tervuren) en 'documentatie' (met de Koninklijke Bibliotheek van België).

De nieuwe structuur betekent ook dat eindelijk opnieuw gestart kan worden met de zoektocht naar een directeur van maar liefst vier instellingen: het Jubelparkmuseum, het KIK, het KMI en het Belgisch Instituut voor Ruimte-aëronomie. Magnette had de procedure, die al anderhalf jaar liep, in maart opgeschort in afwachting van de nieuwe structuur.

"De huidige bugettaire context, maar ook de institutionele zijn elementen die pleiten voor een nauwere band tussen de instellingen", zegt de minister over de fusie.