Direct naar artikelinhoud

Economische crisis drijft Belgen naar gratis zorg

Meer dan 250.000 Belgen krijgen gratis verzorging in wijkgezondheidscentra. Dat zijn er dubbel zoveel als zeven jaar geleden. "Door de crisis zoeken meer mensen in armoede hulp bij ons", zeggen artsen in de Coreliokranten. In een wijkgezondheidscentrum kunnen patiënten gratis een huisarts raadplegen, zich laten verzorgen door een verpleegkundige of door een kinesitherapeut. In 2004 maakten nog maar 123.000 personen gebruik van het systeem, of de helft minder dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Riziv.

'Hoe sneller, hoe beter' geldt niet altijd bij reanimatie

Iemand reanimeren wordt minder efficiënt als je de borst te snel indrukt. Dat is de opvallende conclusie van een studie onder leiding van prof. Koen Monsieurs, diensthoofd spoedgevallen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Hulpverleners denken vaak in termen van 'hoe sneller, hoe beter', maar nu blijkt dat de reanimatie minder efficiënt wordt naarmate ze echt te snel gaat", zegt Monsieurs. Op basis van zijn bevindingen legt Monsieurs een bovengrens vast van 145 keer drukken per minuut.

Verpleegsters OCMW-rusthuis Aalst blijven ontslagen

De zes verpleegsters van het OCMW-rustoord in Aalst blijven ontslagen. Na overleg tussen de vakbonden en het OCMW van Aalst zijn alle partijen het erover eens dat de feiten onbetwistbaar en ontoelaatbaar zijn. De zes verpleegsters werden maandag op staande voet ontslagen omdat ze in de nacht van 13 op 14 juli een feestje hadden gehouden in de personeelsrefter van het bejaardentehuis. Twee van de zes verpleegsters waren van dienst en zouden hun taken verwaarloosd hebben. Het ACV vond het ontslag eerst overdreven, en drong aan op een gesprek.

Minder pv's voor tabaksverkoop aan jongeren

De Tabak- en Alcoholcontroledienst heeft vorig jaar 31 pv's opgemaakt wegens verkoop van tabak aan jongeren onder zestien jaar. Dat zijn er minder dan in 2010 (36) en 2009 (84). In de eerste vijf maanden van 2012 werden zeven pv's opgesteld. Dat is op jaarbasis (16,8) opnieuw een daling. De cijfers blijken uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx op een vraag van Dirk Claes (CD&V). In 2011 werden 2.331 controles uitgevoerd, in 2010 2.283, in 2009 2.845 en in de eerste vijf maanden van 2012 638.