Direct naar artikelinhoud

Klokkenluider Bradley Manning volgende maand voor militaire rechter

Bradley Manning, de Amerikaanse militair die al anderhalf jaar in de cel zit voor het lekken van vertrouwelijke documenten aan WikiLeaks, verschijnt volgende maand voor het eerst voor de militaire rechter. Hij riskeert levenslang.

Bradley Manning is de enige die in beschuldiging is gesteld voor het hele dossier rond WikiLeaks, waarbij honderdduizenden geheime berichten van Amerikaanse ambassades uit de hele wereld op het internet werden gegooid. Terwijl Julian Assange, oprichter van WikiLeaks, zowat met de eer ging lopen, werd Manning gearresteerd en kwijnde hij weg in een isoleercel.

Manning, die als analist werkte voor het Amerikaanse leger in Irak, had veertien uur per dag toegang tot dossiers waarvan vele stonden geklasseerd als top secret. Volgens hem ging het om geheime rapporten die een schokkend beeld gaven van de Amerikaanse buitenlandse politiek. Manning smokkelde de informatie naar buiten door de rapporten te kopiëren naar een cd van Lady Gaga en speelde de gegevens uiteindelijk door aan WikiLeaks. Vervolgens zette Julian Assange de diplomatieke wereld op zijn kop door het ene na het andere dossier te lekken naar de buitenwereld.

De belangrijkste beschuldiging tegen Manning is het lekken van staatsgeheimen aan ongeautoriseerde personen, een misdaad waar al 52 jaar cel op staat. Daarnaast wordt hij ook beschuldigd van 'hulp aan de vijand', iets waar de doodstraf op staat. Maar in zijn geval zal dat, als hij schuldig wordt bevonden, omgezet worden in een levenslange celstraf, zo deelde de procureur al mee.

Aanvankelijk werd Manning op de marinebasis in Quantico vastgehouden, waar hij 23 uur per dag in een isoleercel zat. Dat veranderde begin dit jaar, na internationale kritiek op de omstandigheden van zijn detentie, onder meer door Amnesty International. In april werd Manning overgebracht naar de militaire gevangenis in de staat Kansas. Mannings eerste verschijning voor de rechter is gepland voor 16 december.

Wat Julian Assange betreft: de Amerikanen zouden hem al te graag berechten, maar de man, die nu in Londen zit, zal worden uitgeleverd aan Zweden om zich daar te verantwoorden in een verkrachtingszaak.