Direct naar artikelinhoud

'Pensioenspaarders zijn niet in gevaar door de eurocrisis'

Tak21-levens-verzekeringen zijn populaire producten bij wie aan pensioensparen doet. Maar verzekeraars gebruiken Belgische en andere staatsobligaties als borg voor zulke pensioenspaarverzeker-ingen. Moeten de klanten zich zorgen maken?

Pensioenspaarders die hun centen in de populaire Tak21-variant gestopt hebben kunnen op beide oren slapen, zo beklemtonen verzekeraars. Dat soort levensverzekeringen geven een gewaarborgd rendement, in tegenstelling tot zijn dynamische broertje Tak23, die fluctueert met de beurs.

Als waarborg voor vastrentende pensioenproducten als Tak21 gebruiken de verzekeraars onder meer grote portefeuilles staatspapier, waarvan een aanzienlijk deel Belgisch is. Maar die krijgen momenteel forse klappen op de financiële markten.

De scherpe daling van de marktwaarde van Italiaanse, Franse of Belgische staatsobligaties hoeft de particuliere pensioenspaarders evenwel niet te verontrusten, beklemtonen de verzekeraars.

Latente minwaarden

Bart Smets van AG Insurance: "Verzekeren is een langetermijnbusiness. Wij verhandelen onze obligatieportefeuilles dus niet op korte termijn. De huidige renteschommelingen hebben daardoor weinig impact. Als we de obligaties gewoon bijhouden tot de eindvervaldatum, wat vaak het geval is, is er op het einde van de rit zelfs helemaal geen impact."

Het enige negatieve gevolg, zo zegt sectorfederatie Assuralia, is dat verzekeraars geen extraatjes meer kunnen opbouwen door hun obligatieportefeuilles voor de eindvervaldag met winst te verkopen. "Er zijn meer latente minwaarden en minder te realiseren meerwaarden. Die meerwaarden gaven de verzekeraars vroeger een extraatje, een warmer gevoel. Dat warme gevoel hebben we als sector nu even niet meer, maar soit", zegt woordvoerder Wauthier Robyns van Assuralia.

Smets wijst erop dat het in veel gevallen niet verstandig is om staatsobligaties te verkopen. "Dan maak je de latente minwaarden definitief

Ruime buffer

Ageas, de beursgenoteerde holding achter AG Insurance, heeft de voorbije maanden alleen zijn portefeuille obligaties uit de mediterrane eurolanden afgebouwd. Wat als het daar helemaal fout loopt? "Er is een ruime buffer wat betreft belegde reserves. Zelfs als de perifere eurolanden failliet gaan, dan nog zitten we boven de wettelijke solvabiliteitsnorm. Bovendien geldt voor alle Tak21-verzekeringen van particulieren een staatsgarantie tot 100.000 euro", zegt Smets.

De obligatie, en zeker de staatsobligatie, gold tot voor kort als veilige haven. De Belgische verzekeraars belegden daarom een recordbedrag van 165 miljard euro in diverse soorten obligaties, zowel van overheden als bedrijven. Obligaties zijn veilig, zo was de redenering, en leveren een bescheiden maar gegarandeerd rendement.

Een groot deel zit in Belgische staatsobligaties, en dat blijft zo. Terwijl Nederlandse financiële instellingen Belgisch papier van de hand doen, blijven de Belgische verzekeraars erin geloven.

"De afbouw van Belgisch staatspapier is niet aan de orde", zegt Smets. Volgens Assuralia heeft de Belgische verzekeringssector de voorbije maanden zelfs zijn hoeveelheid Belgisch staatspapier opgedreven. "Omdat de sector gelooft dat de Belgische fundamentals sterker zijn dan sommigen denken. Ik verwijs naar de hoge spaarquote bij de gezinnen", zegt woordvoerder Robyns. Sommige verzekeraars maken van de lage koersen voor Belgische staatsobligaties zelfs gebruik om koopjes te doen.