Direct naar artikelinhoud

Pieter Aspe blijft scoren

Pieter Aspe staat met twee titels in de top-25 van best verkochte thrillers en misdaadromans in de Nederlandse en Vlaamse boekwinkels. Die stelde de website Crimezone.nl op aan de hand van de cijfers van onderzoeksbureau GfK. Met Eiland, dat in april uitkwam, staat Vlaanderens populairste thrillerschrijver op nummer 6, met Min 1, uitgebracht in oktober, op 12.

"Aspe is steeds goed voor 45.000 verkochte exemplaren per titel", vertelt Lies Maes, persverantwoordelijke bij WPG Uitgevers. Grote troeven van Aspe zijn en blijven volgens de persverantwoordelijke zijn constante productie - standaard twee boeken per jaar - en de naar hem genoemde vtm-reeks, die zijn naamsbekendheid groot houdt.

Opvallend: slechts 10 procent van zijn boeken verkoopt de auteur in Nederland. Aspe blijft dus een op en top Vlaams fenomeen en krijgt nauwelijks voet aan de grond in Nederland. "In Nederland staan de vrouwelijke thrillerauteurs opvallend sterk", weet Maes. "Schrijfsters als Esther Verhoef en Suzanne Vermeer zijn daar opvallend populair." Dat vertaalt zich ook in de top-25 van Crimezone. Zo wist Suzanne Vermeer met Bon Bini Beach de vierde plek te veroveren.

Enige andere Vlaming in de lijst is Luc Deflo, die met Losers een mooie 21ste plaats weet te bezetten. De rest van de top-25 wordt grotendeels ingenomen door buitenlanders. Nicci French, het pseudoniem van het Britse schrijvers-echtpaar Nicci Gerrard en Sean French, voert de lijst aan met Dinsdag is voorbij, de Amerikaanse Karin Slaughter volgt met Genadeloos en de Zweed Lars Kepler maakt de top-3 af met Getuige.