Direct naar artikelinhoud

Ruim duizend ongeziene foto's tonen jonge Holocaustoverlevers

Het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum opent de zoektocht naar Holocaustoverlevenden aan de hand van een reeks buitengewone foto's. Portretten van jonge kinderen die de nazigruwel doorstonden staan online. Al bijna 200 mensen hebben zichzelf herkend.

Bedoeling is zo veel mogelijk mensen te vinden die overeenkomen met de jonge kinderen op de ruim 1.100 foto's en om op die manier hun verhalen op te tekenen, gaten in de geschiedenis aan te vullen en hen 65 jaar later opnieuw op de gevoelige plaat vast te leggen.

Meer dan één miljoen kinderen kwamen om in de Holocaust. Tienduizenden anderen verloren tijdelijk of voor altijd hun thuis of hun ouders. Sommige Joodse kinderen doken onder bij christelijke gezinnen in heel Europa en namen een nieuwe identiteit aan. Anderen belandden in concentratiekampen en overleefden soms.

De meesten praatten niet of nauwelijks over die ervaringen in de decennia die daarop volgden, zelfs niet met hun eigen kinderen. Maar nu deze mensen ouder en ouder worden, vond het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum de tijd rijp om hen via de sociale media op te sporen en aan het woord te laten.

Via boodschappen op Twitter en Facebook en in kranten in Chicago, Milwaukee, Pittsburgh en New York lanceert het onder de titel Remember Me? een oproep informatie op te sturen over de foto's van de kinderen, die jarenlang stof lagen te verzamelen. Ze werden tijdens de oorlogsjaren gemaakt door sociale diensten die de kinderen na de Tweede Wereldoorlog opvingen.

Binnen 48 uur nadat de foto's online te zien waren, was er al een Parijzenaar die zijn veel jongere zelf herkende. Ondertussen zijn al 180 mensen geïdentificeerd en werken 5 museummedewerkers permanent aan de interviews met hen. Nu al, zo zegt historicus Jude Richter, weten we dat de vraag 'Herinner je mij?' die de campagne nu als werktitel heeft, meer en meer een bevestiging zal worden. "Jullie zullen mij herinneren en mijn verhaal kennen en het aan andere mensen vertellen."