Direct naar artikelinhoud

Siciliaanse maffia in de clinch met stadsbestuur Corleone over T-shirt

BRUSSEL l Familie van de vroegere Siciliaanse maffiabaas Toto Riina is kwaad op het stadsbestuur van Corleone. Niet moord, afpersing of drugssmokkel vormen het discussiepunt, maar wel T-shirts. Het stadsbestuur van het Siciliaanse stadje liet onlangs T-shirts maken met de slogan 'I love Corleone'. De familie beweert nu dat alleen zij het recht hebben om de slogan te gebruiken.

De T-shirts maken deel uit van een campagne om de stad van haar imago van maffiabolwerk af te helpen. Corleone was lange tijd de stad van de Siciliaanse maffiabaas Bernardo Provenzano. Ook zijn voorganger als 'baas der bazen' van de Siciliaanse maffia, Toto Riina, was afkomstig uit Corleone. Het negatieve imago van de stad werd nog versterkt door de populaire boek- en filmserie The Godfather, waarin Corleone het geboortestadje is van maffiabaas Don Vito Corleone.

De campagne tegen de maffia begon met de hardhandige arrestatie van Riina in 1993 en van Provenzano in april van dit jaar. Er is ook een antimaffiafestival met concerten, tentoonstellingen en toneelstukken. Met de opbrengsten uit de verkoop van de T-shirts wil de stad projecten financieren om in beslag genomen eigendommen van de maffia om te vormen tot scholen en boerderijen.

Familieleden van Riina dagen het stadsbestuur nu voor de rechter omdat zij volgens hen het auteursrecht hebben op de slogan. Mania Max Embroidery, de kledingzaak van de familie, begon vijf jaar geleden met het maken van de T-shirts met de slogan 'I love Corleone'. Gaetano La Venuta, advocaat van de Riinafamilie, vindt het onaanvaardbaar dat de stad niet weet dat de slogan eigendom is van Mania Max. Maar burgemeester Nicolo Nicolosi is van mening dat enkel zij die echt van de stad houden en meewerken aan haar ontwikkeling de slagzin mogen gebruiken. "En dat is wat wij met onze antimaffiacampagne ontegensprekelijk doen", zegt hij. "In elk geval mag enkel het stadsbestuur de naam Corleone gebruiken voor commerciële doeleinden."

Enkele inwoners van Corleone hebben er ondertussen genoeg van dat hun stad altijd met de maffia wordt geassocieerd en dat toeristen altijd op zoek gaan naar sporen van de Corleonefamilie. Ze hebben zelfs voorgesteld de naam van de stad te veranderen.

Vorige maand was er een soortgelijk T-shirtincident, toen Salvator Cuffaro, de gouverneur van Sicilië, T-shirts liet maken met de slogan 'De maffia is walgelijk', als tegengewicht voor de populaire T-shirts waarop te lezen staat 'Mafia-Made in Italy'. De opbrengsten uit de verkoop van de T-shirts zouden naar liefdadigheid gaan. Ironisch genoeg wordt Cuffaro zelf beschuldigd van banden met de maffia, wat hij hardnekkig ontkent.

(TT)