Direct naar artikelinhoud

Duizend jobs weg bij Volvo

Volvo gaat opnieuw in het personeelsbestand snijden, maar ditmaal zal de vestiging in Gent niet geraakt worden. De klap valt in Zweden, waar ruim duizend witte boorden het veld moeten ruimen.

De ingreep maakt deel uit van een groot bezuinigingsplan, dat volgens de directie nodig is omdat de verkopen blijven dalen. Vorig jaar verkocht Volvo 422.000 wagens, een daling van 6 procent vergeleken met 2011. In januari versnelde de koopdaling, met 18 procent lagere verkopen dan het jaar ervoor. De pijn zit vooral op de Europese automarkt.

De problemen in Europa hebben tot gevolg dat het zwaartepunt van de Zweedse autobouwer steeds meer naar China verhuist. Volvo werd enkele jaren terug door Ford verkocht aan het opkomende autoconcern Geely, dat zijn hoofdkantoor heeft bij Shanghai.

De nieuwe eigenaar wil de komende jaren de productie van Volvo's in China uitbreiden via de bouw van twee nieuwe fabrieken, terwijl de productie in de twee Europese fabrieken - in Zweden en in Gent meer en meer afhankelijk wordt van de vraag naar Volvo's in de rest van de wereld. Onafhankelijke experten vrezen op de langere termijn daarom vooral voor de toekomst van de fabriek in Gent. Gent mag nu nog de meeste Volvo's maken (258.000 in 2012) maar kan later toch de eerste fabriek zijn waar de bijl valt, omdat de waarde van het kwaliteitsmerk Volvo toch vooral met Zweden verbonden is.

Voor Volvo Gent is het daarom van levensbelang garanties te krijgen voor nieuwe modellen die over pakweg vijf jaar gemaakt zullen worden. De Vlaamse regering wil zich daar zoveel als mogelijk sterk voor maken, liet minister-president Kris Peeters gisteren nog eens weten. "Ik blijf Volvo Gent van zeer nabij volgen. In april ga ik naar Zweden voor een uitgebreid gesprek met de Volvotopman Samuelsson over de toekomstplannen voor de fabriek in Gent".

Volvo telt nu wereldwijd nog ruim 22.000 personeelsleden, van wie zo'n 5.000 in Vlaanderen. Vorig jaar werden in Gent vanwege de teruglopende verkoop nog 300 mensen op tijdelijk contract afgedankt.

Snufjes voor Gent

De Gentse assemblagefabriek van Volvo Cars zal in de tweede jaarhelft overigens opnieuw op volle toeren draaien. Dat is te danken aan de vernieuwingsoperatie die de Zweedse autobouwer bij zijn modellen doorvoerde, meldtDe Tijd. De twee Gentse modellen XC60 en S60 krijgen vanaf mei een facelift, een combinatie van uiterlijke aanpassingen en extra snufjes die de verkoop moeten aanporren.