Direct naar artikelinhoud

GDF Suez zet druk op regering

Eigenaar GDF Suez kondigt aan dat de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 tussen april en juni weer opgestart worden. De veiligheidsproblemen zijn tegen dan verholpen, verzekert het bedrijf. 'De heropstart is nog helemaal niet zeker', reageert het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

Doel 3 en Tihange 2 liggen sinds vorige zomer stil nadat er duizenden scheurtjes waren ontdekt in de reactorkuipen. De Duitse nucleaire expert Dieter Majer verklaarde vorige week nog dat een heropstart "onvoorzichtig en onverantwoordelijk" zou zijn, omdat er nog te veel vraagtekens zijn over de oorsprong van de scheurtjes.

Maar voor eigenaar GDF Suez, het Franse moederbedrijf van Electrabel, is het een uitgemaakte zaak. De reactoren worden in het tweede kwartaal van dit jaar heropgestart, zo verzekerden topman Gérard Mestrallet en nummer twee Jean-François Cirelli bij de presentatie van de jaarcijfers in Parijs.

GDF Suez heeft haast om Doel 3 en Tihange 2 weer op te starten, want elke maand uitstel kost de energiereus 50 miljoen euro bedrijfswinst, zo maakte Mestrallet bekend. De gemiste bedrijfswinst in 2012 kwam uit op afgerond 300 miljoen euro.

De nucleaire toezichthouder FANC rondt tegen eind maart de technische testen af en zal enkele weken later met conclusies komen. Is dat advies negatief, dan dringt de ontmanteling van de kernreactoren zich op. De federale regering heeft het laatste woord.

Maar met een sluitingsscenario houdt GDF Suez geen rekening. Het topduo verklaarde aan de internationale beleggerswereld dat Doel 3 en Tihange 2 tussen april en juni weer open zullen gaan. Cirelli: "De experten zijn het eens. Geen enkel element wijst erop dat Doel 3 en Tihange 2 definitief stopgezet moeten worden. Als alles goed gaat, openen ze weer in het tweede trimester. Het is niet wij die beslissen, maar de kwaliteit van ons dossier is goed. We hebben er alle vertrouwen in dat we kunnen heropstarten."

Het lijkt erop dat GDF Suez daarmee de druk op de federale regering wil opvoeren. Het FANC reageert verrast. "De heropstart is zeker geen uitgemaakte zaak, want er is nog bijkomend onderzoek nodig. Ons advies kan nog alle kanten op", klinkt het daar. De nieuwe topman Jan Bens wil zich niet vastpinnen op een vaste datum.

De Belgische divisies van GDF Suez hebben niet het beste jaar achter de rug. De reactorproblemen en de commerciële terugval van Electrabel, bovenop de algemene Europese crisis, waren een flinke streep door de rekening. De omzet uit België daalde in 2012 met 6 procent, tot 11,1 miljard euro. De daaraan verbonden bedrijfswinst klokte af op circa 1,4 miljard euro. Dat is een slordige 600 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

De elektriciteitsverkoop aan zakelijke klanten zakte vorig jaar in volume met ruim een kwart tegenover een jaar eerder. Bij de particulieren ging er 9 procent af. Cirelli: "De versnelling in het vertrek van klanten heeft gewogen op al onze Belgische activiteiten, van de productie tot leverancier Electrabel Customer Solutions. Maar inmiddels zeggen zelfs de regulatoren dat we tot de best gepositioneerde leveranciers behoren. We hebben de ambitie om onze klanten terug te winnen in Wallonië, Brussel en Vlaanderen."