Direct naar artikelinhoud

Eiwit in bloed en hersenen voorspelt invaliditeit MS-patiënten

BRUSSEL l De hoeveelheid eiwitten in het bloed en hersenvocht van patiënten met multiple sclerose (MS) kan aantonen hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen en of de patiënt invalide zal worden.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Judith Eikelenboom, een neurologe in opleiding aan het MS Centrum Amsterdam. MS is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Patiënten die aan die ziekte lijden, kunnen last krijgen van vertroebeld zicht, tintelingen in de ledematen of evenwichtsverlies. Hoe de ziekte zich ontwikkelt, verschilt echter van patiënt tot patiënt.

Judith Eikelenboom kwam tot de bevinding dat MS-patiënten met een hoog gehalte aan afbraakproducten van de beschadigde zenuwen (eiwitten) slechter scoren op coördinatietests en meer ontstekingen in de hersenen hebben. Bovendien blijkt dat patiënten met een hoog gehalte aan die eiwitten er drie jaar later slechter aan toe zijn dan patiënten met minder afbraakproducten.

MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De eerste symptomen doen zich doorgaans voor tussen de leeftijd van twintig en veertig jaar. Het is vooraf moeilijk te voorspellen of de patiënt uiteindelijk in een rolstoel zal belanden.

Op basis van het onderzoek van Eikelenboom kunnen er diagnostische tests worden ontwikkeld, waardoor verschillende subtypen van MS bepaald kunnen worden, zoals bijvoorbeeld MS-patiënten met en MS-patiënten zonder zenuwschade. Daardoor zullen patiënten beter voorbereid zijn op het verloop van hun ziekte en kan hen mogelijk therapie op maat aangeboden worden, wat hun levenskwaliteit uiteindelijk zal verhogen.